Duur 02:49
Gepubliceerd op 13 november 2018

Ananas sponscake van Vanessa Pourier

Deze ananas sponstaart wordt gemaakt met biscuit als basis, maar hij wordt soms ook met lange vingers gemaakt. In het Papiaments heet hij letterlijk ‘ijskasttaart’ omdat hij met het warme weer in de ijskast bewaard moet worden.

Ingrediënten:

Voor de biscuit:

  • 7 eieren
  • 250 gram suiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 250 gram bloem
  • snufje zout

Voor de ananas-botercrème:

  • eiwit van 5 eieren
  • 200 gram suiker
  • 450 gram ongezouten boter
  • 300 gram fijngehakt ananas

Voor de trempeerlikeur:

  • 100 milliliter water
  • 100 gram suiker
  • 50 milliliter rum

Extra nodig: 

  • 2 bakblikken van 20 centimeter

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 °C/gasstand 4. Vet het bakblik in met boter en bestuif deze licht met bloem.

Van de biscuit:

Klop de eieren met de suiker en het vanille-extract tot een lichtgeel schuim. Zeef de bloem en het zout en spatel dit voorzichtig door het eimengsel. Stort het mengsel in de ingevette bakblikken. Bak de taarten in circa 30 minuten gaar.

Van de botercrème:

Doe de eiwit en suiker samen in een kom en verwarm het mengsel au bain-marie. Blijf roeren tot het 60 °C heeft bereikt. Haal het mengsel van het vuur af en klop het met de mixer op hoge snelheid tot een glanzend wit schuim, ongeveer 7 minuten. Klop nu op lage snelheid steeds een beetje boter bij de meringue. Laat de mixer op de laagste stand draaien, hoe langer je hem laat kloppen, hoe lekkerder! Er ontstaat zo een heerlijke, zachte meringue-botercrème. Verdeel de botercrème over 2 kommen, voeg aan de ene kom de fijngehakt ananas toe.

Van de trempeerlikeur:

Kook het water met de suiker in een steelpan. Laat het mengsel doorkoken tot alle suiker is opgelost, ongeveer 3 minuten. Laat het mengsel geheel afkoelen en voeg vervolgens de rum toe.

Afwerking:

Snijd de taarten horizontaal in tweeën zodat er vier lagen ontstaan. Besprenkel de lagen met de trempeerlikeur. Verdeel de botercrème met de ananasstukjes tussen de lagen, stapel ze op en besmeer de bovenkant en de zijkant van de taart met de botercrème zonder de ananas.

TIP: in plaats van met trempeerlikeur kan de taart ook met sinaasappellikeur worden besprenkeld.

(Bron: Bakken met een tropische twist / Vanessa Pourier)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Mieke go says:

    Dag

    Heb n vraag?
    Hoe moet ik de ananas roosjes maken

    Gr Mieke

      MAX Vandaag says:

      Beste Mieke go, bedankt voor uw reactie. We hebben het voor u bekeken en Vanessa snijdt de ananas daarvoor in hele dunne plakjes en die bakt zij op 100 graden heel langzaam in de oven. Als de ananasschijven droog zijn, dan plaatst zij ze in de vormpjes voor cupcakes, zodat de bladeren als die van een bloem omhoog gaan staan. De rode kleur krijgt zij door de gedroogde schijfjes even in wat water met rode kleurstof te doen. We hebben het fragment waarin Vanessa het uitlegt voor de duidelijkheid bij het recept geplaatst.

Bekijk ook

Meer