Goudvisplant

Goudvisplant: Nematanthus

De goudvisplant (Nematanthus) is een kleinblijvende plant met donkergroen, glanzend blad en feloranje bloempjes, waar hij zijn naam goudvisplant aan te danken heeft.

Standplaats

De goudvisplant komt van oorsprong uit Brazilië en houdt van tropische omstandigheden. Zet hem op een lichte plek, liefst met indirect zonlicht. Enkele uren ochtendzon is ook geen probleem, maar vermijd volle zon in de middaguren. Als de plant wat ouder wordt zullen zijn takken wat meer gaan hangen, dus geef hem een plek waar dat mogelijk is. Na de ijsheiligen mag hij ook een plekje buiten krijgen, maar haal hem tijdig weer naar binnen, want hij houdt van warmte en temperaturen onder de 5 graden overleeft hij niet.

Goudvisplant

Water geven

De waterbehoefte is niet zo hoog. Laat de aarde tussen de gietbeurten steeds eerst weer licht opdrogen. Teveel water of een blijvend laagje water in de pot zorgt voor wortelrot en dit overleeft hij niet. Tijdens de zomer zal dit neerkomen op zo’n 1 á 2 keer in de week en ’s winters maximaal één keer in de week.

De goudvisplant houdt van een zeer hoge luchtvochtigheid. Zet hem dus niet in de buurt van de verwarming en sproei als de lucht in huis droog is wekelijks. In de meeste gevallen zal de lucht in huis op de langere duur toch wat te droog zijn voor deze plant, wat hem bevattelijke kan maken voor ongedierte en plantenziektes.

Tijdens de lente en zomer elke maand plantenvoeding met het gieten geven in een lage dosis.

Bloei

De feloranje of rode bloempjes aan de plant kunnen het hele jaar door verschijnen. Als hij te donker staat zal hij echter niet meer tot bloei komen.

Goudvisplant

Snoei

De plant blijft redelijk klein, dus snoeien zal over het algemeen niet nodig zijn, maar groeit de goudvisplant wat lelijk uit of worden zijn takken te lang naar uw zin, dan kunt u hem wel terugsnoeien. Hij zal dan ook meteen wat meer vertakken en daardoor bossiger worden.

Verpotten

Voorzie hem elke 2 jaar van een verse laag potgrond en geeft hem daarbij zo nodig een grotere maat pot. Aangezien hij niet zo heel diep wortelt is een bredere pot geschikter dan een hele diepe. Zorg dat hij in elk geval niet te ruim komt te staan, want dan kan zich ook meer water in de pot verzamelen.

Geef een reactie