Oranjeboompje

Oranjeboompje: Solanum pseudocapsicum

Het oranjeboompje (Solanum pseudocapsicum) is ook wel bekend als appeltje der liefde, Jeruzalemkers en koraalstruik. Het is een kamerplant die in de herfst kleur komt brengen en dat tot aan het begin van het nieuwe jaar volhoudt.

Standplaats

Om goed tot bloei en vorming van de oranje ‘appeltjes’ te komen, heeft het oranjeboompje veel licht nodig. Zet hem dus zo licht mogelijk, maar laat hem wel geleidelijk wennen aan volle zon. Hij doet het prima bij kamertemperatuur, maar staat ’s winters graag wat koeler, omdat dat zijn bloemvorming stimuleert. Een temperatuur tussen de 10 en 15 graden is dan ideaal. Na de ijsheiligen kunt u hem eventueel ook buiten zetten, maar haal hem tijdig weer naar binnen, want hij is niet winterhard.

Oranjeboompje

Water geven

Zijn waterbehoefte is niet heel groot, maar hij wil wel graag regelmatig water, zodat de kluit steeds net vochtig blijft. Geef dus vaak kleine beetjes water, zo eens in de 2 á 3 dagen. ’s Winters, als hij koeler staat is 1 keer in de week water geven meestal voldoende. Gebruik bij voorkeur water op kamertemperatuur en als het mogelijk is liefst regenwater.

Geef tijdens de lente tot vroege herfst elke 2 weken wat plantenvoeding tijdens het gieten.

Sproei de plant als de luchtvochtigheid in huis laag is elke week met kalkvrij water of zet hem op een warme dag tijdens een regenbuitje even buiten, zodat zijn bladeren mooi groen en stofvrij blijven.

Bloei en bessen

Tijdens de zomer ontstaan witte bloempjes aan de plant, die tijdens de herfst uitgroeien tot de oranje ‘besjes’ of ‘appeltjes’ waaraan de plant zijn Nederlandse naam te danken heeft. De vruchten geven de plant in tegenstelling tot de vrij nietige bloempjes zijn sierwaarde en ze blijven lekker lang aan de plant zitten. Als de ‘appeltjes’ uiteindelijk niet meer mooi zijn, dan kunt u de zaden die er in zitten eventueel in het voorjaar zaaien, voor nieuwe, jonge exemplaren van uw plant.

Oranjeboompje

Verpotten

Voorzie de plant elke 2 jaar van een flinke laag verse potgrond en geef hem daarbij zo nodig een grotere maat pot.

Oranjeboompje

Snoeien

De plant blijft vrij compact van formaat en hoeft dus niet te worden gesnoeid. Lelijk geworden blad dient u wel af en toe te verwijderen. Groeit de plant wat spichtig uit, dan kunt u nadat de ‘appeltjes’ van de plant zijn de topjes wegknippen, zodat hij wat meer gaat vertakken en daardoor voller wordt.

Giftig

Het oranjeboompje behoort tot de nachtschadefamilie en is giftig voor mens en dier. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de tomaat, die ook tot de nachtschadefamilie behoort, zijn de vruchten van het oranjeboompje ook niet eetbaar.

Meer planten met oranje

Fan van de oranje ‘appeltjes’ van deze plant? Dan zijn het koraalmos en sinaasappelboompje ook vast wat voor u.

Geef een reactie