Naar cookieinstellingen
vlees

Minder vlees op het menu? Vooral mannen hebben hier nog moeite mee

Echte mannen eten vlees, het is een gedachte die bij veel mannen nog steeds een grote rol speelt. Ondanks dat het inmiddels duidelijk is dat teveel vlees eten allerminst gezond is en de vleesindustrie in het kader van duurzaamheid erg slecht scoort. Voor iedereen die wel wil, maar geen idee heeft hoe zijn of haar eetgedrag aan te passen: in Utrecht wordt er in de maand oktober op grote schaal stil gestaan bij duurzaam leven en eten en is het tot en met zaterdag 27 oktober de Duurzame Week 2018.

Vlees eten de norm

Vlees eten is nog steeds wel de norm in onze samenleving en het wordt onder andere geassocieerd met mannelijkheid. Bij de nieuwsrubriek UVandaag van RTV Utrecht vertelt culinair expert Emina Zorlak donderdag 18 oktober over een onlangs gepubliceerd artikel. Hierin wordt een onderzoek beschreven waaruit blijkt dat veel mannen zich schamen om vegetarisch te bestellen als zij in het gezelschap zijn van andere mannen. De Britse mannen hebben deelgenomen aan het onderzoeksproject Man Food Project aan de University of Southampton. Waarbij onder leiding van Dr. Emma Roe en Dr. Paul Hurley is onderzocht hoe deze mannen hun vegetarisme ervaren. Daarbij is naar voren gekomen dat de mannen het moeilijk vinden om vegetarische opties te bestellen in het openbaar, als daar andere mannen bij zijn. Zo zijn gevoelens van schaamte of conflictvermijdend gedrag ervaren, waardoor zij in bepaalde situaties toch vlees zijn gaan eten. Of het aan gasten bij hen thuis hebben aangeboden.

Diepgewortelde denkbeelden

Het wordt steeds duidelijker dat we duurzamer moeten leven en ook voor de gezondheid beter wat minder vlees kunnen eten. Onze diepgewortelde denkbeelden over eten (met name vlees) moeten daarvoor veranderen volgens Zorlak. Mannen zijn de dominante kracht geweest in de menselijke beschaving, zij gingen op jacht en de associatie met vlees eten is sterk aanwezig bij mannen. Door de stijgende welvaart in de jaren 60 van de vorige eeuw zijn we daarnaast steeds meer vlees gaan eten, maar inmiddels is de vleesindustrie zo belastend geworden voor het milieu dat steeds meer mensen inzien dat het anders moet.

Af en toe vleesloos helpt

Volgens het RIVM is de productie van voedsel verantwoordelijk voor 20 á 30 procent van de wereldwijde broeikasgasuitstoot. Een groot gedeelte daarvan is afkomstig van dierlijke producten. Mensen die hun portie rood en/of bewerkt vlees met driekwart verkleinen bewijzen het milieu al een grote dienst. Het eten van wat minder vlees verlaagt daarnaast gezondheidsrisico’s. Rood en met name bewerkt vlees zoals vleeswaren worden in verband gebracht met beroertes, diabetes type 2 en kanker. Zorlak benadrukt dat het stukje vlees echt niet helemaal uit het menu hoeft te worden geschrapt, maar af en toe vleesloos eten helpt al enorm.

Grootste duurzaamheidsevent van Nederland

Voor iedereen die meer wil weten over duurzamer eten zijn er deze maand veel activiteiten in Utrecht die ingaan op duurzaamheid en vleesloos of vleesarm eten. Op het Jaarbeursplein is Duurzame Week daar tot en met 27 oktober een onderdeel van. Het is het grootste duurzaamheidsevent van Nederland. Naast eten en drinken kunt u er terecht voor lezingen, workshops, muziek en discussies met interessante sprekers en professionals uit het vak. (Let op, aan sommige onderdelen zijn kosten verbonden).

Met dank aan Emina Zorlak.

Lees ook: duurzaam eten wordt heel eenvoudig met deze tips.

(Bron: RTV Utrecht, RIVM, Munchies, duurzameweek.nl)

 

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.