Flan patissier
Hans maakt deze week een Flan patissier. Dit is een traditioneel Frans custard gebak. Het smaakt zacht en romig en laat zich goed combineren bij een kopje koffie of thee of is heerlijk als toetje.
Ingrediënten:
Van het briseerdeeg:
- 250 gram bloem
- 125 gram boter
- 65 gram water
- 5 gram zout
Van de flanvulling:
- 340 gram volle melk
- 340 gram slagroom
- 140 gram fijne kristalsuiker
- 4 eieren
- 80 gram custardpoeder
- 1 vanillestokje
Extra nodig:
- springvorm van 20 centimeter doorsnede
Bereidingswijze:
Snijd de boter ik kleine blokjes en meng dit met de bloem. Kneed het geheel met je vingertoppen door, zodat alle boter is opgenomen door de bloem. Voeg tot slot het water en het zout toe en kneed tot een glad deegje. Pak het deeg in plasticfolie en laat het circa een uur in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 175°C. Vet de springvorm in met boter en rol het deeg uit tot ongeveer 2 mm dikte. Steek met de rand van de springvorm een cirkel uit die precies op de bodem past. Snijd een strook van ongeveer 6 cm hoog, om de rand van de springvorm mee te bekleden. Zet de met deeg beklede vorm even opzij.
Doe de melk, de slagroom, het merg van een vanillestokje en ongeveer de helft van de suiker in een ruime steelpan. Roer de eieren met de custardpoeder, de andere helft van de suiker en een klein scheutje van het melkmengsel tot een glad papje. Breng het melkmengsel ondertussen aan de kook.
Giet ongeveer tweederde van de kokende melk bij het papje en roer goed door. Giet alles terug in de pan en verwarm de massa net zo lang tot deze begint te binden. Stort de flanvulling in de beklede springvorm. Bak de taart in 45-50 minuten gaar.
Geniet ervan!