Varkenshaas in spekjasje met kastanjes van Janny van der Heijden
Publicatiedatum: 17 oktober 2018
Zelf kastanjes poffen? Kruis tamme kastanjes aan de bolle kant kruislings in (voorzichtig! Bij het snijden) en zet voor ongeveer 20-25 minuten in de oven. Neem de geroosterde kastanjes uit de oven en pel ze na afkoeling. Ook lekker om zo te eten.
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 2 varkenshazen
- zout, peper
- mosterd
- 100 gram ontbijtspek
- 750 gram spruitjes
- zout
- boter
- 200 gram gare kastanjes
- 50 gram pecannoten
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200°C. Kruid het vlees met zout en peper en bestrijk het licht met mosterd. Sla het puntige einde van de varkenshaas over het dikkere stuk terug zodat het vlees mooi gelijkmatig bakt. Wikkel de beide varkenshazen elk in enkele plakjes spek. Leg in een ovenschaaltje en bak in ongeveer 20 minuten gaar.
Maak intussen de spruitjes schoon. Kook ze in licht gezouten water beetgaar. Verwarm de kastanjes in wat boter tot ze zacht glanzend en warm zijn. Giet de spruitjes af en meng ze met de kastanjes en bestrooi met de pecannoten
Snijd het vlees in plakken en serveer er de spruitjes met kastanjes en noten bij.
Een leuk toetje met kastanjepuree?
Verwarm kastanjepuree uit blik (let op of deze al gezoet is). Met een klein scheutje amandel- of sinaasappellikeur of een klein scheutje water tot de puree zacht en romig is. Laat afkoelen en meng met wat geslagen room of mascarpone. Breng mascarpone op smaak met basterdsuiker.
Schaaf wat pure of melkchocolade. Doe in een mooi glas een laagje van de kastanjeroom, dan een dun laagje geschaafde chocolade dan mascarpone, vervolgens weer kastanjeroom, mascarpone en garneer met de rest van de geschaafde chocolade.
(Bron: Janny van der Heijden)