Naar cookieinstellingen
brandwonden

Vocht speelt hoofdrol bij nieuwe methode genezing brandwonden

De genezing van brandwonden is een ingewikkeld en vaak langdurig proces. Zeer ernstige brandwonden kunnen een patiënten zo zoek maken, dat zonder de juiste behandeling zij eraan kunnen overlijden. Onderzoekers van het Brandwondencentrum Rotterdam hebben iets nieuws ontwikkeld wat de genezing van brandwonden helpt en het verblijf op de intensive care verkort wordt. 

Brandwondenshock

Bij ernstige brandwonden kan een patiënten in brandwondenshock raken. Zo’n shock wordt veroorzaakt doordat vocht uit de bloedvaten loopt. Het weglopen van het vocht ontregelt het hele lichaam van de patiënt, waardoor hij vreselijk ziek wordt. Maar het berekenen van de juiste hoeveelheid vocht is nu nog een groot probleem. Een onder- of overdosering kan leiden tot grote problemen. De methoden van nu bieden onvoldoende kennis van hoe toegediend vocht zich verdeelt. De metingen geven geen inzicht wat de optimale hoeveelheid moet zijn voor een goede doorbloeding van het aangedane weefsel.

Beter genezing

Uit onderzoek door het Brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis blijkt dat het meten van het vocht tot een betere genezing van de wond, de tijd op de intensieve care wordt verkort en dat het leidt tot minder littekenvorming. Het toedienen van de juiste hoeveelheid vocht zorgt ervoor dat de hartslag, ademhaling, temperatuur en bloeddruk op peil blijven en dat het vocht niet ophoopt in het lichaam. De juiste hoeveelheid vocht is bepalend bij het genezen van een brandwond op korte en op lange termijn.

Speciale sensor

Met een speciale sensor wordt de doorbloeding van de haarvaten gemeten. In deze vaten vindt de vochtverdeling op het kleinste niveau plaats. Door deze meting weten de artsen of er voldoende vocht is toegediend om de doorbloeding van de haarvaten goed te houden. Daarnaast kan met deze speciale sensor foto’s worden gemaakt van de wond. De foto’s zijn scherper, waardoor de doorbloeding van de wond beter kan worden vastgesteld. “We kunnen zo vrijwel ‘real time’ zien hoe het toegediende vocht de brandwond bereikt, voorziet van bloed en daarmee een gunstige omgeving voor wondgenezing creëert. Hierdoor zal de brandwond tijdens de eerste cruciale fase na een ongeval niet dieper worden, wordt het herstel eerder in gang gezet én nadelige  onder- of overdosering van vocht voorkomen”, aldus dr. Kees van der Vlies – traumachirurg en medisch manager van het Brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis. De onderzoekers gaan nu onderzoeken hoe deze methode zo snel mogelijk bij brandwondenpatiënten kan worden toegepast.

(Bron: ANP/Maaststadziekenhuis)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.