veilige

Digitip: herken een veilige website

Tegenwoordig zijn bijna alle websites beveiligd. Deze sites hebben de volgende kenmerken:

  • De URL begint met ‘https://’. De ‘s;  staat voor ‘secure’, het Engelse woord voor veilig.
  • In de adresbalk staat een slotje.

Https geeft de volgende garanties:

  • Versleuteling
    De verbinding tussen gebruiker en site is beveiligd door versleuteling. Daardoor kan de informatie die wordt uitgewisseld niet door derden worden gelezen.
  • Echtheid
    Ook wel authenticiteit genoemd. De gebruiker kan er zeker van zijn dat de website in kwestie echt is en geen kopie van criminelen of oplichters.
  • Integriteit
    De uitgewisselde gegevens kunnen niet onderweg zijn gewijzigd door derden.

Let wel goed op: deze beveiliging (https) zegt niets over de inhoud van websites. Ook criminelen kunnen websites bouwen die werken met deze beveiliging. U loopt dan evengoed risico te worden opgelicht. De beveiliging met ‘https’ zegt alleen iets over de verbinding met de website.

In de verschillende internetbrowsers op de pc, tablet en smartphone zien de kenmerken er net even anders uit.

Internet Explorer

Het slotje veilige staat aan het eind van de adresbalk. U kunt erop klikken. De melding ‘Deze verbinding met de server is versleuteld’ verschijnt dan. Soms kleurt de adresbalk ook groen, bij de beveiligde websites van banken bijvoorbeeld. Maar de groene kleur verschijnt niet bij elke beveiligde site.

Chrome

Het deel ‘https:’ in de URL is groen. Aan het begin van de adresbalk staat een slotje veilige. Klik op het slotje voor meer informatie over de ingestelde rechten van de website en wijze van beveiliging. Dit is vrij technisch, maar u ziet bijvoorbeeld of pop-ups automatisch getoond mogen worden. Standaard zijn pop-ups geblokkeerd.

Firefox

Wanneer u in Firefox op het slotje veilige vooraan in de adresbalk klikt, krijgt u de melding ‘De verbinding met deze website is beveiligd’ of ‘Beveiligde verbinding’. Soms is het slotje groen en ziet u van wie de website is:

veilige.

Safari

Safari staat standaard op de iPad en iPhone. In de adresbalk staat een korte versie van de URL of van wie de webpagina is. Daarvoor ziet u een slotje veilige. Tikt u op de adresbalk, dan verschijnt het complete adres met aan het begin ‘https://’.

In Safari op de Mac kunt u ook klikken op het slotje en vervolgens op Toon certificaat. U ziet hier een vinkje met daarbij de melding ‘Dit certificaat is geldig’.

Edge

Edge staat standaard op een Windows 10-computer. In de adresbalk staat een korte versie van de URL of van wie de webpagina is. Daarvoor ziet u een groen slotje en ziet u van wie de website is: veilige

Hierachter staat het complete adres met aan het begin ‘https://’.

(Bron: SeniorWeb)

Let op: gezien de voortdurende veranderingen in de digitale wereld kan de informatie in bovenstaande Digitip met de tijd verouderd zijn. 

Geef een reactie

Reactie

    Jilles55 says:

    Httpsis over het algemeen veiligmaarr er zijn linke personen die u zelfs weten om te leiden , u en ik kunnen daaraan niets doen dan goed op te letten en als u het niet vertrouwt , gelijk te stoppen!
    Uw gezonde verstand is vaak nog de beste beveiliging!