Verkoudheid toegeslagen? De kleur van uw snot vertelt een hoop
Publicatiedatum: 27 september 2018
Na de langdurige warmte en droogte hebben we ook alweer te maken gehad met regenachtige en frisse dagen. Opeens krijgt de één na de ander te maken met snotterigheid en op de werkvloer zijn er veel ziekmeldingen. Nu al griep in het land?
Verkouden of griep?
Mensen die flink snotteren denken vaak met griep te maken te hebben, maar van een griepgolf is volgens het RIVM nog geen sprake. Momenteel hebben ongeveer 16 per 100.000 mensen griep. Voor een officiële epidemie moeten meer dan 60 per 100.000 mensen griep onder de leden hebben. Bij de ziekteverschijnselen die nu veel optreden gaat het over het algemeen om verkoudheid.
Eerder verkouden als het koud is?
Hoe komt het eigenlijk dat we als het kouder is sneller verkouden worden? Dokter Ted verklaart het in een eerder artikel. De neus verwarmt en bevochtigt de inademingslucht en is daarmee de eerste afweer tegen virussen en bacteriën. Als de temperatuur van de neus lager is, neemt de weerstand daar wat af, waardoor virussen sneller kunnen toeslaan.
De kleur van het snot
Maar wist u dat de kleur van uw snot kan vertellen hoe u er aan toe bent? Bij een gezonde persoon is het helder van kleur. Mensen die veel vervuilde lucht inademen, bijvoorbeeld in de stad, of die roken kunnen echter te maken krijgen met een bruine kleur snot, terwijl zij verder gezond zijn. Is de kleur echter zwart, dan kan dit duiden op roetdeeltjes of een schimmelinfectie. In het geval van een zwarte kleur snot is het altijd aan te raden een dokter te raadplegen.
Groen = flink verkouden
Wordt het snot troebel en verandert de kleur naar wit, dan wijst dat meestal op een beginnende verkoudheid. Verkleurt het naar geel, dan is het lichaam in gevecht met bacillen, maar meestal lukt dat wel in een paar dagen. Verkleurt het snot eenmaal naar groen, dan heeft u over het algemeen een flinke verkoudheid te pakken. Als er bloed in het snot zit, hoeft dit niet altijd te betekenen dat er iets ernstigs aan de hand is. Er kan ook een wondje in de neus of luchtwegen zitten, maar bij twijfel is het wel altijd verstandig het door een dokter te laten bekijken.
Verkoudheid voorkomen
Hoest en proest iedereen in uw omgeving en wilt u dat zelf voorkomen? Dan zijn er wel een paar dingen die u hiertegen kunt doen. Eet gezond om uw weerstand hoog te houden, beweeg en zorg voor frisse buitenlucht. Neem voldoende rust en stop, als u rookt, met roken. Was tenslotte vaker uw handen, dit voorkomt dat bacteriën kunnen verspreiden. En als u zelf hoest of niest, doe dat dan in een papieren zakdoekje of in de plooi van uw ellenboog. Hiermee helpt u voorkomen dat u anderen aansteekt.
Lees ook: kunnen we van de airco verkouden worden?
(Bron: RTL Nieuws, archief)