Duur 01:15
Gepubliceerd op 14 maart 2016

Couscous met noten en lamsworstjes van Janny

Couscous is een zeer populair gerecht in Noord-Afrika. Couscous is een verbastering van het Arabische woord ‘keskes’. Een keskes is een uit twee delen bestaande kookpot die veel gebruikt werd door woestijnbewoners omdat dit een effectieve manier is om water te sparen in het droge klimaat. Culinair journalist Janny van der Heijden maakt in Tijd voor MAX op maandag 14 maart 2016 een heerlijke couscous met noten en lamsworstjes.

Ingrediënten (4 personen):

  • 300 gram couscous
  • flink mespunt ketoembar
  • flink mespunt djinten
  • 1 citroen
  • 1 bosje lente-uitjes
  • 1 komkommer
  • ca. 8 gedroogde abrikozen
  • 1 eetlepel rozijnen
  • 1 rode peper
  • klein bosje muntblaadjes
  • klein bosje peterselie
  • olijfolie
  • 75 gram amandelen
  • 40 gram pijnboompitten
  • Ca. 500 gram lamsworstjes of chipolataworstjes
  • boter of olie om in te bakken

Bereiding:

Bereid de couscous in een grote kom, met water en de specerijen volgens de aanwijzingen op de verpakking (de hoeveelheid water kan variëren).

Rasp intussen enkele theelepels citroenschil af en pers de citroen uit. Voeg het sap aan de korrels in de kom toe. Laat 15-30 minuten rusten.

Maak intussen de lente-uitjes schoon en snijd ze in ringetjes. Was en droog de komkommer. Snijd deze in de lengte in vieren en verwijder de zaadlijsten.

Snijd de stukken komkommer in kleine blokjes.

Snijd de abrikozen klein en week de rozijnen in lauw water.

Maak de peper schoon en snijd in ragfijne reepjes.

Neem de blaadjes van de takjes kruiden en hak fijn.

Rooster de noten goudkleurig in een klein scheutje olijfolie. Laat op een vel keukenpapier uitdampen.

Bak intussen de worstjes in boter of olie gaar.

Roer de couscous met een vork los.

Voeg komkommer, lente-ui, rode peper en kruiden samen met de stukjes abrikozen en uitgelekte rozijnen toe en meng het geheel.

Bestrooi met de noten en schep opnieuw dooreen. Laat alle smaken intrekken.

Serveer de couscous op een grote platte schaal waarin de couscous als kegel geschept wordt. Leg de worstjes hier tegenaan.

Varieer eventueel door de worstjes te vervangen door fetakaas of door gebraden of gebakken kip.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer