bacterie

Tegen deze bacterie is geen antibiotica bestand

De veelvoorkomende huidbacterie staphylococcus epidermus, is volgens Australische onderzoekers bestand tegen alle bekende soorten antibiotica. En dat is slecht nieuws voor mensen met een zwakke gezondheid. Want de bacterie kan ernstige infecties veroorzaken en zelfs leiden tot de dood.

Staphylococcus epidermidis

De staphylococcus epidermidis dragen we allemaal bij ons. De bacterie beschermt onze huid. Op zichzelf vormt de bacterie geen gevaar voor onze gezondheid. Maar zodra hij in de buurt komt van kunststof implantaten zoals een kunst knie, kunst heup, hartklepprothese of kunststof  bloedvaten of katheters in bloedbanen, dreigt er gevaar. De bacterie plakt zich bijvoorbeeld tijdens een operatie vast aan het implantaat en kan daardoor een infectie veroorzaken. Een broedplaats voor het ontstaan van de infectie is volgens het RIVM de Intensive Care.  Bijna alle patiënten op de intensive care hebben infuuslijnen. Langs die weg ontstaat een infectie gemakkelijk.

Niet makkelijk te ontdekken

Tot op heden is de bacterie nog niet in Nederland waargenomen. Als eerste is hij gesignaleerd in Australië, maar er zijn ook al meldingen uit België, Oostenrijk, Denemarken, Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten. Het is niet uitgesloten dat de bacterie ook in Nederland voor gaat komen. De Rijksuniversiteit Groningen doet in Nederland onderzoek naar de bacterie. En dat is geen eenvoudige klus, want de zogeheten superbacterie laat zich niet makkelijk ontdekken.

Isoleren

Volgens Hoogleraar medische microbiologie van de Rijksuniversiteit Groningen Alex Friedrich, moeten we zorgvuldiger omgaan met mensen die de veelvoorkomende bacterie hebben om verspreiding te voorkomen. Zij moeten net als dragers van de ziekenhuisbacterie MRSA geïsoleerd worden als zij drager zijn, aldus Friedrichs tegen het AD. Volgens Jaap van Dissel van het RIVM en tevens hoogleraar aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), hoeven mensen met een kunstheup zich overigens nu niet massaal zorgen te maken. ,”Bij operaties kunnen de bacteriën in de wond komen en dan later een infectie veroorzaken, maar als die kunstheup eenmaal erin zit, dan zal je van deze bacterie over het algemeen geen last krijgen.” Overigens laat het RIVM weten dat het in Nederland tot op heden nog niet is voorgekomen dat geen enkele antibioticum aanslaat.

Bacteriofagen

De discussie over de resistentie tegen antibiotica neemt al langer toe. Bacteriofagen lijken een alternatief, maar daar moet eerst nog meer onderzoek naar gedaan worden om de effectiviteit en de veiligheid te garanderen.

(Bron: AD)

Geef een reactie