wintertijd

Europese Commissie doet voorstel om zomer-wintertijd af te schaffen

Nadat uit een enquête blijkt dat de meerderheid van de Europeanen af wil van het huidige zomer- wintertijdsysteem, gaat de Europese Commissie over tot actie. Op 31 augustus 2018 gaat zij een voorstel doen om het huidige zomer-wintertijd-systeem af te schaffen. De Europese Commissie is het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

80 procent voor afschaffing

“De mensen willen het, wij doen het”, zegt voorzitter Jean-Clause Juncker over het voorstel dat wordt ingediend. Eerder deze week wordt bekend dat ruim 80 procent van alle 4,6 mensen die een enquête hebben ingevuld over het onderwerp liever de klok niet meer willen verzetten. De Nederlanders die die enquête hebben ingevuld willen het liefst de wintertijd behouden, maar het overgrote deel van de Europeanen kiest er juist voor om die af te schaffen en de zomertijd aan te nemen als enige echte tijd.

De Europese Commissie heeft de resultaten bekeken en dient nu dus een verzoek in bij het Europees Parlement om de wintertijd af te schaffen. Naast het parlement, moeten ook alle EU-lidstaten instemmen met het plan. Als alle partijen voor afschaffing stemmen, wordt het systeem pas van de hand gedaan.

Lange discussie

Er is al jaren discussie over het zomer-wintertijdsysteem zoals dat sinds 1977 wordt gehanteerd in Europa. Tegenstanders zeggen dat halverwege het jaar de klok verzetten zorgt voor meer lichamelijke klachten en verwarde dieren. Door het plotselinge tijdsverschil kunnen zij de weg kwijt raken, waardoor zij bijvoorbeeld op een drukke weg terecht komen. Voorstanders menen dat het tijdverschil juist wel handig is en dat het onder meer de economie een impuls geeft.

(Bron: AD, ANP, NOS, archief)

Geef een reactie

Reactie

    madelieve says:

    Nooit geweten dat dieren klok konden kijken en dus opmerken dat er dan een tijdsverschil is.
    Het komt me eerlijk gezegd ook ongeloofwaardig over. Het zal meer liggen aan het baasje die op een andere tijd zijn hondje uitlaat.

    Over het algemeen kost het even tijd, een weekje of i.d.. om er aan te wennen maar als Nederlandse vind ik het toch heerlijk dat we ’s avonds langer van het licht kunnen genieten. Dat maakt voor mij de herfst/winterperiode beslist aangenamer. Ik hoop ook dat het niet wordt afgeschaft.