Einde van de halogeenlamp in zicht
Publicatiedatum: 28 augustus 2018
In navolging van de gloeilamp, behoort de halogeenlamp binnenkort ook tot het verleden. Per 1 september 2018 worden de Europese regels zo streng dat dit type lamp niet meer ingekocht of geproduceerd mag worden. Winkeliers mogen hun bestaande partijen nog wel verkopen.
Niet energiezuinig
Volgens de nieuwe Europese wetgeving moet een lamp vanaf 1 september minimaal het energielabel B hebben, terwijl halogeenlampen tot de categorie C of D behoren. Met deze maatregel wil Europa de uitstoot van Co2 door verlichting in huis nog verder beperken. In 2009 wordt hier al mee begonnen door de gloeilamp gefaseerd te laten verdwijnen en nu is het dus de beurt aan de halogeenlamp.
Nog wel verkrijgbaar
De maatregel houdt in dat dit type lamp niet meer geproduceerd wordt, maar dit betekent niet dat de kamp niet meer verkocht zal worden. Winkels mogen hun voorraden nog gewoon verkopen, wat erin kan resulteren dat halogeenlampen nog heel lang te koop zullen zijn. Sommige winkels hebben ze immers in grote getale opgekocht toen besloten werd ze af te schaffen. De gloeilamp, die al sinds 2012 niet meer wordt geproduceerd, wordt ook nog steeds verkocht.
LED-lampen
Wie het milieu een handje wil helpen doet er goed aan om alle gloeilampen en halogeenlampen in huis te vervangen door led-verlichting. Dit type lamp is een stukje duurder, maar wel een stuk energiezuiniger en kan bovendien veel langer mee. Een gemiddelde LED-lamp heeft een levensduur van zo’n 15 jaar. Daardoor is het volgens milieu voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal niet alleen een goede keuze voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.
(Bron: NOS)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
De gemiddelde levensduur van een ledlamp zou 15 jr zijn [of minimaal 35.000 u. volgens opgave fabriek] maar daar zijn echt twijfels over.
Fabrikanten kunnen beweren wat ze willen maar ze geven slechts 2 jaar garantie op de lamp. Philips geeft 3 jaar, maar dan nog is dat zelfs bij 24/7 branden in 3 jaar echt geen 35.000 uur.