We zijn er Bijna!: van Napels naar Capannole Buccine
Aan alle mooie dingen komt een einde. Zo ook aan deze reis door de hak van de laars van Italië. Na 30 dagen zit deze bijzondere tocht erop voor de kampeerders van We zijn er Bijna! Maar eerst nog een bezoek aan Napels en dan een bonte avond op de laatste camping in Capannole Buccine.
Paleis van Caserta
De groep verblijft in de laatste fase van de reis op een camping nabij Napels. Ongeveer 30 kilometer ten noorden van Napels ligt Caserta wat vooral bekend is van het koninklijk Paleis van Caserta. Dit paleis is gebouwd in opdracht van koning Karel VII van Napels die zich liet inspireren door het Franse Versailles en het Koninklijk Paleis van Madrid. Maar het moest nog grootser. En dat is gelukt. Het paleis heeft meer dan 40 monumentale kamers bekleed met fresco’s tegen de 20 kamers van Versailles. Het paleis doet van 1780 tot halverwege 1800 dienst als woon- en werkpaleis van de Koningen van Napels en Sicilië. Sinds 1997 staan het paleis, de tuinen, het aquaduct en de fontein op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Om de kosten van het onderhoud van het paleis te dekken wordt het onder andere als filmlocatie verhuurd. Zo speelt het paleis een rol in Star Wars, Mission Impossible en Ocean’s Thirteen.
Jaap en Irene bezoeken vlakbij de camping een buffelboerderij waar mozzarella wordt gemaakt. Bekijk het filmpje boven in de player.
Napels
Napels is de 3e grootste stad van Italië. Vroeger is het zelfs een van de grootste steden van Europa. Tot de 18e eeuw is Napels zelfs groter dan Rome, Madrid en Amsterdam en is het een belangrijk financieel centrum. Begin 1500 veroveren de Spanjaarden Napels. Onder bewind van de Koningen van Bourbon bloeit de industrialisatie op. Halverwege 1800 komt daar verandering in. Het koninkrijk Napels valt en het kapitaal verhuist naar het noorden van het land. Een groot deel van de stad verarmt. Dit geldt overigens voor meer delen van Zuid-Italië. In deze tijd floreert de Napolitaanse mafia, de Camorra, die door de verpaupering goede zaken doen. De historische binnenstad is de grootste historische binnenstad van Europa en staat op de Werelderfgoedlijst. Veel van de typisch Italiaanse gerechten vinden in Napels zijn oorsprong. Zo komt de pizza, spaghetti, het Italiaanse ijs en de espresso hier vandaan.
Ercolano
Een van de bekendste vulkanen van de wereld is de Vesuvius nabij Napels. De laatste uitbarsting is in 1944, maar de grootste schade wordt aangericht in de uitbarsting in het jaar 79 na Christus. Tegelijk met het Romeinse Pompeii wordt het plaatsje Ercolano bedolven. Alle huizen worden bedekt onder een 20 meter dikke lavastroom. Er zijn ruim 10.000 mensen dood gegaan, maar van nog lang niet iedereen zijn de lichamen teruggevonden. In Ercolano is duidelijk zichtbaar wat de gevolgen van de uitbarsting zijn geweest. Hoewel Pompeii helemaal is opgegraven, is nog altijd een groot deel van Ercolano nog niet opgegraven door archeologen. De laatste belangrijke afgraving is gedaan tussen 1980 en 2000. Dan wordt een boothuis ontdekt met 400 skeletten van mensen erin. De skeletten zijn inmiddels vervangen voor replica’s, maar het is nog altijd zichtbaar wat voor dramatisch verhaal zich daar heeft afgespeeld.
Laatste dag
De laatste dag staat in het teken van de slotavond. Lut en Willy worden door de kampeerders in het zonnetje gezet met bloemen, een gedicht en een lied. De volgende dag worden de luifels dichtgeklapt, de pootjes van de caravan opgedraaid en gaat iedereen huiswaarts met als bagage prachtige herinneringen aan een bijzondere reis.
De reis wordt dit jaar begeleid door Lut en Willy en assistent begeleiders Nelly en Ries. In een video stellen zij zich voor. De route en reisverhalen van de reis door Midden- en Zuid-Italië, en ook eerdere reizen, zijn te volgen op onze site!
Aflevering van We zijn er Bijna! is te te zien op maandag 27 augustus 2018 om 21.30 uur op NPO 1.