gemeenten

Volgend jaar telt Nederland 35 gemeenten minder

Nederland heeft per 1 januari 2019 35 gemeenten minder. Nu telt ons land er nog 380, maar door de herverdeling zijn dat er volgend jaar nog maar 355. De Eerste Kamer heeft ingestemd met 12 herverdelingsvoorstellen. Volgens de gemeenten een verbetering, maar de herverdeling kan niet van iedereen op steun rekenen. 

Fusiegemeenten

De dorpen Haren en Ten Boer in het noorden van ons land gaan per januari op in de Gemeente Groningen. De Noord-Hollandse gemeente Haarlemmerliede, Spaarnwoude en de Haarlemmermeer fuseren samen tot de gemeente Haarlemmermeer. Noordwijk en Noordwijkerhout gaan samen verder als gemeente Noordwijk. Naast nieuwe fusiegemeenten, krijgt een aantal van de reeds bestaande fusiegemeenten een nieuwe naam. Geldermalsen, Lingewaal en Neerijnen gaan verder onder de naam West Betuwe. Andere nieuwe gemeenten zijn Beekdaelen in Limburg, Noardeast-Fryslân en het Zuid-Hollandse Hoeksche Waard.

Verzet

Hoewel de inzet van de herverdeling tot verbetering moet leiden, kan de fusie niet in alle gemeenten op steun rekenen van de bewoners. Zo is het dorp Haren het niet eens met de fusie met de gemeente Groningen. Zij zijn bang dat de identiteit van het dorp verloren gaat en dat de vele natuur die Haren rijk is door Groningen wordt volgebouwd. De herindeling leidt vooral in de kleinere gemeente tot protest. Zij willen het graag houden zoals het was.  Voorstanders zien meer in professionalisering van de gemeenten, volgens hen noodzakelijk binnen de huidige samenleving en daarbij behorende ingewikkelde regels. Een herverdeling moet worden geïnitieerd door de provincie en moet vervolgens ter goedkeuring langs de Tweede en Eerste Kamer.

Verbetering

De herverdeling moet als eerste een verbetering voor de bewoners opleveren. Vooral ten aanzien van de dienstverlening, bijvoorbeeld als het gaat om het uitgeven van paspoorten of de inrichting van sociale wijkteams. Ook zouden complexe taken makkelijker uit te voeren zijn.

(Bron: NOS)

Geef een reactie