4 de Middag maakt klassieke rondreis door Europa
Publicatiedatum: 9 juli 2018
Het MAX-radioprogramma 4 de Middag maakt deze zomer een heuse radiorondreis. 3 weken lang besteedt het programma elke werkdag aandacht aan een Europese stad die een belangrijke rol speelt in de klassieke muziekgeschiedenis.
Op reis met 4 de Middag
Tijdens de muzikale rondreis van 4 de Middag staat het vaste onderdeel ‘het drieluik’ telkens in het teken van een andere stad in Europa. In het drieluik worden dan bijvoorbeeld 3 stukken met een link naar de stad aan elkaar gesmeed, waardoor het geheel de sfeer van de bestemming ademt. De reis duurt 3 weken (9 t/m 27 juli 2018) en in totaal worden 14 steden aangedaan. De reis gaat van start in Amsterdam en loopt via steden in Frankrijk, Spanje, Italië, Oostenrijk, Hongarije, Tsjechië, Duitsland en Denemarken weer terug naar Nederland.
Bekijk alle bestemmingen op de kaart
Op de kaart hieronder zijn alle bestemmingen met punaises aangegeven. Door hierop te klikken, kunt u zien wanneer welke bestemming aan bod komt. Als een stad al een de beurt is geweest, leest u onder de punaise meer informatie en kunt u het fragment terugluisteren.
4 de Middag is van maandag t/m vrijdag te horen van 14.00 – 16.00 uur op NPO Radio 4. De klassieke rondreis is te volgen van 9 t/m 27 juli 2018. Let op! Op 20 juli wordt 4 de Middag niet uitgezonden i.v.m. een speciale uitzending op NPO Radio 4 en wordt er dus ook geen bestemming aangedaan.
Kopenhagen
Op donderdag 26 juli 2018 is 4 de Middag in Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken. Kopenhagen is de stad van sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Het drieluik opent met Die Seejungfrau -De Kleine Zeemeermin- van Alexander von Zemlinsky. Deze muziek gaat over in een Deens volksliedje van Niels Gade. Het drieluik wordt besloten met de finale uit de Kleine suite voor strijkorkest van Carl Nielsen, de componist die woonde en werkte in Kopenhagen. Klik hier om het fragment te beluisteren.
Amsterdam
Op maandag 9 juli 2018 gaat de rondreis van 4 de Middag van start in Amsterdam. In het midden van het drieluik staat de bewerking die het Calefax Rietkwintet maakte van Aan de Amsterdamse grachten. Het drieluik opent met muziek van de Amsterdammer Alphons Diepenbrock. Tussen 1900 en 1920 was hij de meest gevierde componist van Nederland. Gedurende die jaren was hij nauw verbonden aan het nog jonge Concertgebouworkest en chef-dirigent Willem Mengelberg. Het drieluik wordt besloten met een deel uit de Zesde Symfonie van Cornelis Dopper die de bijnaam Amsterdam heeft. Klik hier om het fragment te beluisteren.
Hamburg
Op vrijdag 27 juli 2018 is 4 de Middag in Hamburg. Het is de stad waar Felix Mendelssohn werd geboren. Daar begint het drieluik mee. Johannes Brahms werd ook geboren in Hamburg. De concertzaal van Hamburg (Laeiszhalle) is te vinden op de Johannes-Brahms-Platz. Het drieluik wordt besloten met Aus der Ferienzeit van de Hamburgse componist Ferdinand David. Klik hier om het fragment te beluisteren.
Berlijn
Op woensdag 25 juli 2018 is 4 de Middag in Berlijn, de stad die tot 1989 in tweeën werd gesplitst door de Berlijnse Muur. Het drieluik begint met het Kyrië uit de Berliner Messe van Arvo Pärt. Daarna klinkt een lied Ohne Worte van Felix Mendelssohn, die in zijn jeugd een aantal jaar in Berlijn woonde. Het drieluik sluit af met een deel uit de vierde symfonie van Johannes Brahms, gespeeld door de Berliner Philharmoniker. Klik hier om het fragment te beluisteren.
Praag
Op dinsdag 24 juli 2018 is komt 4 de Middag aan in de Gouden Stad, oftewel Praag, gelegen aan de Moldau. In het midden van het drieluik de bekendste muziek die over die rivier geschreven is: de Moldau uit Mijn Vaderland van Bedrich Smetana. Het drieluik opent met de beroemdste componist die in Praag woonde en werkte -Antonin Dvorak- en besluit met een deel uit de Praagse Symfonie van Mozart. Het ging –net als zijn opera Don Giovanni- in Praag in première; Mozarts muziek werd daar goed ontvangen. Klik hier om het fragment te beluisteren.
Boedapest
Op maandag 23 juli 2018 is 4 de Middag in Boedapest. Het drieluik opent met muziek van de Hongaarse componist Zoltán Kodály: een stuk over Háry Janós, een figuur uit de volksvertellingen in Hongarije. Dit wordt gespeeld door het Boedapest Festival Orkest. Daarna het eerste deel uit het Divertimento voor strijkers van Bela Bartok, één van de Hongaarse componisten die het hele land doorkruiste op zoek naar typisch Hongaarse volksmuziek. Het drieluik besluit met muziek van de Hongaarse componist Franz Liszt. Klik hier om het fragment te beluisteren.
Wenen
Op donderdag 19 juli 2018 is 4 de Middag in Wenen, de bakermat van de klassieke muziek. Zo kennen we bijvoorbeeld 2 Weense scholen. Eén prominente componist uit de eerste Weense school is Ludwig van Beethoven, die een groot deel van zijn leven in Wenen doorbracht. Een componist uit de tweede Weense school is Alban Berg, geboren en getogen in de Oostenrijkse hoofdstad. Het drieluik sluit af met een ouverture van de Weense componist Johann Strauss, gespeeld door de Wiener Philharmoniker. Klik hier om het fragment te beluisteren.
Salzburg
Op woensdag 18 juli 2018 is 4 de Middag in Salzburg, de geboortestad van Mozart. Daar begint het drieluik dan straks ook mee. Deze muziek gaat over in muziek uit The Sound of Music, de filmklassieker die zich in Salzburg afspeelt. Het drieluik wordt besloten met een deel uit de Salzburger Suite van Jospeh Messner. Dit deel- Untersberger Zwerge- is gebaseerd op een legende over een dwerg uit Salzburg. Klik hier om het fragment te beluisteren.
Venetië
Op dinsdag 17 juli 2018 is 4 de Middag in Venetië en gaat daar uiteraard in een gondel het water op. Het drieluik opent met Venetiaans Gondellied: een van de Lieder ohne Worte van Felix Mendelssohn. Vervolgens brengen we een bezoek aan de San Marco. In deze kathedraal is de zogenaamde dubbelkorigheid ontstaan. Renaissancecomponist Adriaan Willaert plaatste in de San Marco twee koren tegenover elkaar op de balkons en liet ze in ‘stereo’ zingen. Dit is te horen in de twee muziek. Het drieluik wordt besloten met de beroemdste Venetiaanse componist: Antonio Vivaldi. Klik hier om het fragment te beluisteren.
Florence
Op maandag 16 juli 2018 is 4 de Middag in Florence. Stad van kunst, cultuur, de rivier de Arno, de prachtige Duomo, de David van Michelangelo. Barokcomponist Francesco Lambardi werd er geboren. Daar begint het drieluik mee. We vervolgen onze reis met de anonieme componist die het stuk Florence la joyeuse cité schreef. En het drieluik eindigt met het laatste deel uit Souvenir de Florence van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Klik hier om het fragment te beluisteren.
Barcelona
Op donderdag 12 juli 2018 is 4 de Middag in Barcelona. Gitaarcomponist Francisco Tárrega kwam daar vandaan. Het drieluik opent met zijn Gran Vals voor gitaar solo (bekend van de Nokiatune). Daarna reizen we verder naar de Carrer de Manuel de Falla, een straat in Barcelona, die vernoemd is naar de Spaanse componist. We sluiten het drieluik af met muziek van de in Barcelona gestorven componist Eduardo Toldrà. Klik hier om het fragment te beluisteren.
Marseille
Op vrijdag 13 juli 2018 is 4 de Middag in Marseille. Het drieluik opent met de bewerking die Igor Stravinsky maakte van het Franse volkslied: de Marseillaise. Het dankt zijn naam aan het feit dat de troepen uit Marseille tijdens de Franse Revolutie het lied zongen bij hun intocht in Parijs. Deze muziek gaat over in muziek uit Netflix-serie Marseille. Mooi politiek drama met in de hoofdrol Gérard Depardieu als burgemeester van de havenstad. De stad wordt prachtig in beeld gebracht. Het drieluik wordt besloten met muziek van Henri Tomasi. In 1901 werd hij geboren in La Belle de Mai, een arbeiderswijk in Marseille. Klik hier om het fragment te beluisteren.
Bordeaux
Op woensdag 11 juli 2018 is 4 de Middag in Bordeaux, de stad van de wijn. Als eerste muziek in het drieluik het Orchestre National de Bordeaux met de dans van Bacchus –de God van de wijn- uit de Bacchus et Ariane suite van Albert Roussel (Fr). Dit gaat over in de ouverture van de opera Oberon van Carl Maria von Weber. Het verhaal is gebaseerd op de Frans-Middeleeuwse vertelling van de legendarische ridder Huon de Bordeaux. Het drieluik wordt besloten met de Chanson Les filles de Bordeaux van Kurt Weill: de meisjes van Bordeaux. Klik hier om het fragment te beluisteren.
Parijs
Op dinsdag 10 juli 2018 is 4 de Middag in Parijs, de stad van de liefde. Dat horen we terug in de eerste muziek van Jacques Offenbach: de Barcarolle uit het ballet Gaîté parisienne – Parijse vrolijkheid. Vervolgens horen we Olivier Latry op het grote orgel van de Notre Dame in muziek van de Parijzenaar Eugène Gigout. Het drieluik wordt besloten in Versailles met muziek van de hofcomponist van Lodewijk de 14e: Jean Baptiste Lully. Klik hier om het fragment te beluisteren.