Duur 01:51
Gepubliceerd op 4 maart 2016

Gevulde koeken van Robèrt

Amandelen behoren tot de oudste en meest belangrijke ingrediënten in de banketbakkerij. Ze werden al in de Middeleeuwen veelvuldig gebruikt in zowel de Arabische als in de West-Europese keuken, met name Spanje. Maar de gevulde koek is echt heel Nederlands, die vindt u niet in andere landen!

Ingrediënten:

Voor het kruimeldeeg:

  • 125 gram basterdsuiker
  • 165 gram roomboter
  • 25 gram losgeklopt ei (=½ ei)
  • 3 gram citroenrasp
  • 4 gram zout
  • 250 gram Zeeuwse bloem
  • 4 gram bakpoeder

Voor de amandelspijs-vulling:

  • 150 gram amandelen
  • 150 gram kristalsuiker
  • 50 gram ei (= 1 ei)

Voor de garnering:

  • halve amandelen
  • 25 gram losgeklopt ei (=½ ei)

Extra benodigdheden:

  • plastic folie
  • gekartelde steker van 9 centimeter

Bereiding:

Van het kruimeldeeg:

Basterdsuiker, boter, ei, citroenrasp en zout met een keukenmachine mengen. De bloem en het bakpoeder zeven en toevoegen. Mengen tot er een homogene massa ontstaat. Het deeg minimaal een uur in de koelkast laten rusten, in plastic folie. Voor gebruik het kruimeldeeg kort kneden.

Van de amandelspijs-vulling:

De amandelen met de suiker malen totdat er een kleverige massa ontstaat. Vervolgens het ei toevoegen en nogmaals goed mengen.

Van de koeken:

Verwarm de oven voor op 220°C.

Kruimeldeeg nog even goed kneden, zodat het uitgerold kan worden. Bakplaten invetten. Het deeg uitrollen tot een dikte van 3 millimeter en met de gekartelde steker rondjes uitsteken. De vulling in het midden van de rondjes spuiten, rand vrijlaten. Een tweede rondje deeg op de vulling leggen en aan de randen licht aandrukken.

Met losgeklopt ei bestrijken en in het midden een halve amandel leggen. Even laten drogen en dan nogmaals met ei bestrijken. Bakken op 220°C, ongeveer 18 minuten.

Geef een reactie

Reacties (3)

    Ikke nu says:

    Prachtig en heel mooi om iedereen dus, maar nu Robèrt, in de keuken te zien.

      broodbakkertje says:

      Ja, je krijgt zo toch een beter idee hoe het werkt, vooral het deeg voor gevulde koeken.

    Alain says:

    Robèrt is een top Patissier, we kijken graag naar zijn recepten.
    De gevulde koeken gemaakt, de recept was makkelijk te volgen.
    Ik had aangebrande randen bij de opgegeven tijd en temperatuur, 18 minuten bij 220 graden. Ik ga de volgende keer proberen met een temperatuur van 210 graden, even kijken of het beter gaat. De smaak was verder uitstekend ..

Bekijk ook

Meer