pensioenleeftijd

Gemiddelde pensioenleeftijd stijgt opnieuw

 Het aantal mensen dat voor de pensioengerechtigd leeftijd met pensioen gaat, daalt. Door gewijzigde wet- en regelgeving is de gemiddelde leeftijd waarop de Nederlander afscheid neemt van de arbeidsmarkt nu 64 jaar en 10 maanden, 5 maanden hoger dan in 2016. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Stijgende pensioenleeftijd

De gemiddelde pensioenleeftijd stijgt al jaren, zo laten de resultaten van het CBS zien. In 2002 gaat de Nederlander gemiddeld met pensioen op 61-jarige leeftijd, maar vanaf 2007 begint dit te stijgen. Dat heeft alles te maken met de veranderende houding tegenover het pensioen vanuit de overheid. In 2007 zijn er een aantal regels ingevoerd en wetswijzigingen gedaan die langer doorwerken moeten stimuleren. Zo zijn de VUT-regelingen afgeschaft, waardoor vroegtijdig stoppen met werken onvoordeliger is geworden. Daarnaast is er in 2013 besloten om de pensioenleeftijd geleidelijk te verhogen van 65 naar 67 jaar.

Stoppen voor 65e verjaardag

In 2017 is de gemiddelde pensioenleeftijd dus 64 jaar en 10 maanden. Dat betekent dat 38 procent van de beroepsbevolking voor de 65e verjaardag met pensioen gaat. In 2016 ligt dit percentage rond de 88 procent. Opvallend is dat vrouwelijke werknemers maar liefst 9 maanden eerder met pensioen gaan dan hun mannelijke collega’s. Waar dit aan ligt, is onduidelijk.

(Bron: NOS, ANP, CBS)

Geef een reactie

Reactie

    Bobie2 says:

    Ergens heb ik gelezen dat je nog 15 jaar moet kunnen genieten van je pensioen. Daar rekent de overheid mee. Als ik opzoek hoe oud ik gemiddeld word is dat voor iemand genoten in1957 79 jaar. Daar zit dan 3 jaar verschil in met de bereiking van de overheid. Kan iemand mij dit uitleggen. Waarschijnlijk word ik niet zo oud als de regering ons voor houdt. Groet Hans