Ondernemers maken hun bedrijven beter toegankelijk voor mensen met een handicap
Publicatiedatum: 14 juni 2018
Mode-, horeca-, webwinkels, zelfstandige supermarkten, evenementenmakers en andere mkb-branches zetten zich vanaf donderdag 14 juni 2018 in om hun bedrijven (beter) toegankelijk te maken voor mensen met een handicap. MKB-Nederland heeft daarvoor in Utrecht het programma MKB Toegankelijk gelanceerd. Dit programma stimuleert en helpt ondernemers om diverse mogelijke drempels in hun bedrijf aan te pakken.
Hugo De Jonge neemt actieplannen in ontvangst
Minister Hugo De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in Utrecht de eerste actieplannen in ontvangst genomen die brancheorganisaties in samenwerking met MKB-Nederland, VNO-NCW, VWS en de Alliantie VN-Verdrag Handicap hebben opgesteld. Doel van het programma is om voor eind 2019 50.000 ondernemers te stimuleren ermee aan de slag te gaan.
2 miljoen Nederlanders erbij gebaat
Directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland stelt dat een beperking pas echt een belemmering is als bedrijven er geen rekening mee houden: “Met dit programma willen we ondernemers daarvan bewust maken én hen concreet helpen hun bedrijf toegankelijker te maken. Ze hoeven daarvoor niet zelf het wiel uit te vinden. Nederland telt zo’n 2 miljoen mensen met een bepaalde handicap, dat is 15 procent van de bevolking! Zoals ook vermeld in het VN-Verdrag Handicap en de Wet gelijke behandeling, moeten zij zoveel mogelijk in staat zijn om zelfstandig aan de samenleving deel te nemen. Daar moeten en wíllen wij een bijdrage aan leveren.”
Kleine aanpassingen kunnen groot verschil maken
Volgens Visser kunnen kleine aanpassingen in bedrijven vaak al een groot verschil maken. “Het vergt echt niet altijd een ingrijpende verbouwing of een enorme investering”, benadrukt hij. “Denk aan goede verlichting in je zaak voor mensen met een visuele beperking; de hoogte van je toonbank en de plaats van je betaalsysteem.” Wat ook kan helpen is zorgen dat deuren makkelijk opengaan en drempels niet te hoog zijn”, aldus de ondernemersvoorman.
Landelijke en lokale aanpak
Op lokaal niveau organiseert MKB-Nederland in samenwerking met gemeenten en ondernemersverenigingen proeven in winkel- en horecagebieden, waar bijvoorbeeld met behulp van proefpersonen in kaart wordt gebracht waar en hoe de toegankelijkheid in alle opzichten kan worden verbeterd. De eerste tests gaan op korte termijn van start in Haarlem, Oude IJsselstreek en Westland. Op landelijk niveau biedt het programma hulp aan brancheorganisaties om voor hun sector specifieke actieplannen op te stellen. Daarbij kan worden gedacht aan gerichte voorlichting, tips en handvatten, checklijsten en trainingsmateriaal voor medewerkers.
(Bron: ANP)