WK Voetbal 2018

Wist u dit over het WK Voetbal 2018?

Het is een heugelijke dag voor veel voetballiefhebbers, want het Wereldkampioenschap Voetbal begint op 14 juni 2018 in Rusland. Nederland schittert helaas door afwezigheid, maar desalniettemin willen we u de volgende feitjes over het WK 2018 niet onthouden. 

Voor het eerst naar het WK

In oktober 2017 voltrekt zich een klein wereldwonder op voetbalgebied, want IJsland plaatst zich voor het allereerst in de geschiedenis voor het WK Voetbal door met 2-0 van Kosovo te winnen. Onder meer Eredivisie-speler Albert Gudmundsson komt voor dit land uit. IJsland is overigens niet het enige land dat voor het eerst het wereldtoneel van het voetbal betreedt. Ook Panama debuteert. Als duidelijk wordt dat het land mee mag doen, ontstaat er een waar volksfeest in het Midden-Amerikaanse land. President Juan Carlos Varela‏ is misschien wel het gelukkigst van iedereen en geeft prompt alle Panamezen een dag vrij.

De president van Panama (midden) poseert samen met de coach en spelers van het nationale elftal.

Meeste deelnames

Panama en IJsland zijn er voor het eerst bij, maar Brazilië is een al door de wol geverfde deelnemer. Het land doet al vanaf de allereerste editie mee en heeft nog nooit een editie gemist. In al die jaren hebben zij 5 keer de titel veroverd, een tot nu toe ongeëvenaarde prestatie. Alleen het Duitse elftal kan op gelijke voet komen te staan als zij in 2018 hun titel verdedigen.

ronaldo

Voormalig Braziliaans international Ronaldo met de cup in 2002, de laatste keer dat Brazilië het toernooi wint.

Meer dan 3000 kilometer uit elkaar

Het WK wordt georganiseerd door Rusland, wat qua oppervlakte een enorm land is. De afstanden tussen de speelsteden zijn dan ook enorm. De grootste afstand is die tussen Kalingrad en Jekaterinenburg: ruim 3000 kilometer!

Rood!

Natuurlijk wordt er al tijden gespeculeerd over wie het WK 2018 gaat winnen, maar er lopen ook weddenschappen over welke speler als eerst een rode kaart krijgt. De meesten zetten in op de Braziliaan Filipe Luís, op de voet gevolgd door de Spanjaard Sergio Ramos. Op plek 3 staat de Portugees Pepe, die tijdens het vorige WK in 2014 al meteen in de eerste wedstrijd rood krijgt.

Krijgt de Braziliaan Filipe Luís als eerste rood?

Voor wie zijn wij nu?

We willen het eigenlijk niet herhalen, maar Nederland is er dus in 2018 niet bij. Voor wie moeten we dan nu juichen? Volgens een poll van de NOS zullen de meeste Nederlanders van zich laten horen als het Belgische team scoort. Ruim 30 procent is dat van plan. 18 procent is voor Duitsland en 16 procent heeft geen voorkeur.

Belgisch elftal

Het Belgisch elftal kan op veel steun uit Nederland rekenen.

En voor wie is Louis van Gaal?

Voetbalcoach Louis van Gaal mag het WK dit jaar vanaf de bank bekijken. Over welk land hij steunt, is hij duidelijk:

De oudste internationals

Hoewel 1992 het meest voorkomende geboortejaar is onder de voetballers die meedoen aan het WK, zijn er ook een aantal oudere voetballers van de partij. De oudste is de Egyptische doelman Essam El-Hadary, die 45 jaar is. Na El-Hadary volgt de Mexicaanse recordinternational én sterspeler Rafael Márquez met zijn 39 jaar.

Essam El-Hadary

Essam El-Hadary is met zijn 45 jaar de oudste speler.

Bijzondere bijnamen

Nergens zijn ze zo creatief met het bedenken van bijnamen voor hun spelers als op het Amerikaanse continent. Weet u bijvoorbeeld dat de Uruguayaan Cristian Rodríguez  ‘de ui’ wordt genoemd, omdat hij zijn tegenstanders zo snel voorbij gaat dat zij ervan moeten huilen? En heeft u al eens gehoord van de Mexicaan Javier Hernández, ook wel bekend als het erwtje? Hij heet zo omdat zijn eveneens voetballende vader ‘de erwt’ als bijnaam heeft.

Cristian Rodríguez 

Cristian ‘de ui’ Rodríguez.

(Bron: Volkskrant, Voetbalzone, NOS, archief)

Geef een reactie