prostaatkanker

Ziekenhuizen bundelen krachten in strijd tegen prostaatkanker

Prostaatkanker is de meest voorkomende kankersoort onder mannen, die ook na genezing nog effect kan hebben op het leven. Om de ziekte en de neveneffecten beter te bestrijden, gaan 9 Nederlandse ziekenhuizen een samenwerking aan waarbij expertise en kennis worden gedeeld. 

Nauwe samenwerking

Het zogenoemde prostaatkanker-netwerk wordt gevormd door het Antoni van Leeuwenhoek Kanker Instituut, VU medisch centrum, AMC, Noordwest Ziekenhuisgroep, Medisch Centrum Slotervaart, het Zuiderzee Ziekenhuis, Rode Kruis Ziekenhuis, Andros Mannenkliniek en Ziekenhuis St. Jansdal. Het is de bedoeling dat de prostaatkanker-patiënten van deze ziekenhuizen in de toekomst allemaal geopereerd worden in het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. De nabehandeling vindt wel plaats het eigen ziekenhuis. Geschat wordt dat het collectief een kwart van alle prostaatkankerbehandelingen die jaarlijks in Nederland gedaan worden voor zijn rekening zal nemen.

Doelen

De betrokken partijen gaan vooral inzetten op het opschroeven van de levensverwachting en het terugdringen van de nare gevolgen die behandeling met zich mee kan brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan blijvende incontinentie, erectiestoornissen en maag- en darmklachten. Incontinentie en erectieproblemen treden vooral op bij mannen die de prostaattumor operatief laten verwijderen. Mannen die kiezen voor bestraling maken grotere kans op maag- en darmklachten. Deze ‘bijwerkingen’ hebben meestal veel effect op het verdere leven van de patiënt en zijn naasten. Meer hierover leest u in het artikel Prostaatkanker en de invloed op uw relatie.

(Bron: Archief, ANP, VUmc)

Geef een reactie

Reactie

    Beethoven says:

    Het heeft even geduurd, maar dit is een toe te juichen ontwikkeling. Te lang is de diagnostiek en behandeling van prostaatcarcinoom een ondergeschoven kindje geweest. Met de opkomst van de Andros mannenkliniek is er vooral op het gebied van patiëntvriendelijke diagnostiek nogal wat veranderd in het voordeel van de patiënt. Ik noem de MRI en de daaraan gekoppelde geleide biopsie via het perineum, i.p.v. de bloederige en pijnlijke blinde biopten via de endeldarm. Ook als het gaat om de laparoscopische verwijdering van de prostaat m.b.v. De daVinci robot, is het toe te juichen, dat er eindelijk meer ervaring met deze methode in Nederland wordt opgebouwd.
    Want deze bijzonder patiëntvriendelijke manier van opereren werd in Nederland veel te weinig gehanteerd. Veel patiënten weken daarom uit naar Gronau, Duitsland, waar deze operatie zo’n 1200 keer per jaar wordt uitgevoerd door een vast team van urologen.