Nederlandse insecten hebben het moeilijk
Publicatiedatum: 15 mei 2018
In 2017 presenteren Duitse wetenschappers een verontrustend onderzoek: in 27 jaar tijd is de insectenpopulatie met 76 procent afgenomen. Ook in Nederland hebben de beestjes het zwaar, blijkt uit nieuw onderzoek van de Radboud Universiteit en Kenniscentrum insecten.
Insecten in de problemen
De 2 instanties doen het onderzoek in opdracht van Natuurmonumenten en gebruiken voor hun metingen verschillende methodes. Bij deze metingen wordt gekeken naar de populatie van een aantal nachtvlinders in natuurgebied De Kaaistoep in Noord-Brabant en het aantal loopkevers in natuurgebied Wijster (Drenthe). Wat blijkt? Alle meetmethodes wijzen uit dat er veel minder van deze dieren in de natuurgebieden wonen dan 22 jaar geleden. het aantal nachtvlinders in De Kaaistoep is afgenomen met 54 procent en er wonen maar liefst 72 procent minder loopkevers in Wijster. Naast de loopkevers en de nachtvlinders, zijn er nog meer insectensoorten die het lastig hebben. Zo gaat het al jaren slecht met de bij en ook de vlinders hebben een aantal dramatische jaren gekend.
Agrarische sector
De achteruitgang van deze insectensoorten is mogelijk te verklaren door de intensieve landbouw die op veel plekken in ons land wordt bedreven. De meeste insecten leven het liefst op beschutten plekken langs weilanden of andere natuurgebieden, maar veel van dit soort plekken zijn inmiddels omgetoverd tot landbouwgrond. Daardoor hebben de diertjes leefgebied verloren, maar dat is niet hun enige probleem. In de agrarische sector wordt ook bestrijdingsmiddel gebruikt, om de gewassen te behouden. Denk bijvoorbeeld aan het omstreden middeltje Roundup, waar de stof glyfofaat inzit. Glyofaat is mogelijk kankerverwekkend en ook voor insecten is het niet goed.
Help de insecten
Volgens de onderzoekers is het heel belangrijk dat er iets gedaan wordt aan de dalende insectenpopulatie. De meerderheid van de gewassen heeft immers eerst bestuiving nodig voordat het kan groeien en voedsel kan voortbrengen. Wilt u de insecten van Nederland helpen? Dat kan. U kunt u bijvoorbeeld uw tuin niet volledig te betegelen en zorgen voor groenstroken. Ook het planten van bloemen of struiken is een goed idee. Gras in de tuin? Maai dat dan niet te kort, want daar houden de beestjes niet van.
(Bron: NatureToday, Radboud Universiteit, Kenniscentrum EIS, Vlinderstichting)