Hoeveel Tweede Wereldoorlog-bommen liggen er nog in Nederland?
Publicatiedatum: 11 mei 2018
De Explosieve Opruimingsdienst Defensie (EOD) brengt op 11 mei 2018 een bom uit de Tweede Wereldoorlog ter ontploffing nabij het Limburgse plaatsje Bunde. Een bijzondere gebeurtenis? Niet echt, want er ligt nog behoorlijk wat munitie uit de periode 1940-1945 in ons land.
100.000 kilo blindgangers
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er duizenden bommen gedropt in Nederland. In de loop van de tijd zijn er veel onschadelijk gemaakt, maar nog lang niet allemaal. In 2016 vertelt bomexpert Frank Barink in het NPO Radio 2-radioprogramma Wout2Day dat er nog zo’n 100.000 kilo aan munitie in de grond ligt. Het gaat om allerlei soorten: van bommen tot granaten en van raketten tot mijnen. Al deze stuks munitie behoren tot de categorie ‘blindgangers’, wat wil zeggen dat ze door minieme stimulans kunnen ontploffen.
Intensieve zoektocht
Om ervoor te zorgen dat het aantal blindgangers in Nederland afneemt, wordt er dagelijks door honderden mensen gezocht naar actieve bommen. Om deze onschadelijk te maken, moet de EOD elke dag uitrukken met ongeveer 4 teams.
Munitie in kaart
Omdat er tijdens de Tweede Wereldoorlog niet precies is bijgehouden welke bom waar is neergegooid, is het een hele klus geweest voor de experts om in kaart te brengen waar gevaarlijke munitie te vinden is. De kaart, met daarop nog niet opgeruimde mijnenvelden en alle plekken waar ooit munitie is opgeruimd, kunt u inzien. Bent u benieuwd wat de situatie is in uw woonplaats? Bekijk dan de interactieve versie van de kaart die gemaakt is door de de explosievenadviseurs van de organisatie BeoBOM. In het zoekveld linksboven kunt u de plaatsnaam invoeren.
(Bron: NPO Radio 2, BeoBOM, EOD, ANP)