Escabeche van makreel van Bart
Publicatiedatum: 1 maart 2016
Escabeche is een gerecht dat doorgaans bestaat uit een schotel van gepocheerde of gebakken vis, dat voor het opdienen wordt gemarineerd in een zuur mengsel. Dinsdag 1 maart 2016 maakt visspecialist Bart van Olphen een Escabeche van makreel in Tijd voor MAX. Lekker als voorgerecht!
Ingrediënten (4 personen):
- 1 teen knoflook , fijngehakt
- 1 ui, in dunne ringen
- 1 venkel, in dunne ringen
- 2 kleine wortels, in dunne plakken
- 3 laurierbladen
- 1 theelepel suiker
- 2 theelepel korianderzaad
- 1 theelepel venkelzaad
- 300 milliliter witte wijn
- 150 milliliter sinaasappelsap
- 1 sinaasappelschil
- 3 eetlepels witte wijnazijn
- 8 verse makreelfilets van 60-80 gram
- olijfolie, om te bakken
- zout en Peper
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Verwarm in een steelpan 2 eetlepels olijfolie met de knoflook, ui, venkel en wortel op middelhoog vuur. Zodra dit gaat pruttelen voegt u de laurierbladen, suiker, het korianderzaad, venkelzaad en naar smaak zout en peper toe. Laat dit al roerende 2 minuten meebakken.
Voeg de witte wijn, het sinaasappelsap, de sinaasappelschil en azijn toe en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat 5 minuten zacht koken, zodat de smaken in elkaar trekken.
Verwijder de sinaasappelschil uit de marinade. Leg de makreelfilets met de huidkant naar boven in een ovenschaal en giet de warme marinade erover.
Zet het gerecht 4-6 minuten in de oven. Serveer de escabeche lauwwarm. Afgekoeld smaakt dit gerecht ook lekker.
Eet smakelijk!