Iedere baby verdient een kans
Publicatiedatum: 9 mei 2018
Elke dag sterven er wereldwijd 7.000 baby’s. Met simpele middelen kan zo’n 80 procent van deze babysterfte worden voorkomen. Hoewel het de laatste decennia is gelukt om het sterftecijfer van kinderen vanaf 1 maand oud tot 5 jaar meer dan te halveren, is deze vooruitgang nog niet geboekt onder de allerkleinsten. UNICEF maakt zich hard om zoveel mogelijk babylevens te redden.
Hulp is hard nodig
Wereldwijd sterven er jaarlijks een miljoen baby’s op hun geboortedag. In landen als Pakistan, Nepal of de Centraal-Afrikaanse Republiek is dit scenario heel normaal. Veel pasgeboren baby’s overlijden door vroeggeboorte, complicaties bij de bevalling of infecties. Ook het gebrek aan hulp tijdens de bevalling is een grote zorg. Door de hulp van UNICEF krijgen zwangere vrouwen de zorg die ze hard nodig hebben. Zij zorgen dat hulpverlening wordt getraind en dat zij beschikking hebben tot de juiste middelen om een kindje gezond ter wereld te laten komen.
Voor UNICEF ging verloskundige Janke de Vries ging mee op pad met de medewerkers die zwangere vrouwen de zorg willen geven die ze zo hard nodig hebben. Ze ziet met eigen ogen hoeveel verschil de hulp van UNICEF maakt als ze getuige is van een spannende bevalling. Dankzij getrainde mensen en de juiste middelen komt het kindje gezond ter wereld. “Dit baby’tje haalde het, maar als zo’n baby zonder ervaren verloskundige ter wereld komt, zijn de kansen veel kleiner”, vertelt de Friezin. Janke ontmoet tijdens de reis de 21-jarige Sarishma, die vertelt hoe haar zoon blauw aangelopen ter wereld komt in een kliniek waar nauwelijks apparatuur aanwezig is. Hoewel hij even daarna begint te ademen gaat het later alsnog mis. Sarishma gelooft dat als ze naar een beter ingericht ziekenhuis had gekund, haar zoon het had overleefd. Samen zijn ze bij het graf van haar zoon geweest.
UNICEF
UNICEF is de VN-kinderrechtenorganisatie. Ze hebben een unieke opdracht vanuit de Verenigde Naties: alle kinderen geven waar ze recht op hebben. UNICEF is door de Verenigde Naties gevraagd om erop toe te zien dat regeringen de rechten van kinderen respecteren en naleven. Als dat niet lukt, dan kijkt UNICEF hoe ze kan helpen. Ze doen dat samen met leraren, beleidsmakers, universiteiten, regeringen, dorpshoofden, politieagenten en natuurlijk met de kinderen zelf. UNICEF is actief in 155 landen en regio’s. Ze werkt samen met overheden, maatschappelijke organisaties, de private sector, andere partners, de lokale bevolking en de kinderen zelf. Daarbij wordt de focus meer dan voorheen gelegd op de kwaliteit van het onderwijs.
Ieder kind een kans!
Samen met anderen wil UNICEF ieder kind de kans geven om kind te kunnen zijn. Ieder kind moet gezond kunnen opgroeien, voldoende gezonde voeding krijgen, zich kunnen ontwikkelen en het beste uit het leven kunnen halen. Het maakt niet uit waar ze wonen, waarin ze geloven en wat hun afkomst is. UNICEF is er, onvoorwaardelijk, voor ieder kind.
Presentator en UNICEF-ambassadeur Klaas van Kruistum en Janke de Vries zijn te gast. Janke heeft haar eigen verloskundigenpraktijk in Friesland en bezoekt met UNICEF Nepal, waar veel baby’s tijdens of na de bevalling overlijden. Ze helpt er mee bij een bevalling, die maar net goed gaat. Zangeres Glennis Grace treedt op.
Elke dag sterven er 7.000 baby’s op de wereld. Terwijl 80 procent kan worden voorkomen. Vooral in de allerarmste gebieden is een groot tekort aan professionele zorg, UNICEF wil babysterfte terugdringen. Met levensreddende middelen en door het trainen van medisch personeel.
Steun UNICEF en help mee! Bel 0800 – 1133 (gratis) of word donateur via de website.
(Deze uitzending van Tijd voor MAX wordt mede mogelijk gemaakt door UNICEF)