Schrikkeldag kost geld

Maandag 29 februari is een bijzondere dag die maar eens in de 4 jaar voorkomt; schrikkeldag. Maar aan deze extra dag zitten ook extra kosten verbonden. Dat onderzocht het Nationaal instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD).

Kosten en baten

Het NIBUD berekende de kosten en baten van een schrikkeldag. Gemiddeld geeft een gezin met 2 kinderen en een netto inkomen van 3000 euro per maand ongeveer 60 euro uit op deze dag. De extra kosten komen onder meer door gas, water, licht, boodschappen en de afschrijvingen van de inventaris. Daartegenover staat dat men niet extra hoeft te betalen voor het wonen, de vaste lasten van de auto, abonnementen en verzekeringen. Als deze kosten en baten tegen elkaar worden weggestreept kost die extra dag voor een gezin gemiddeld genomen 13 euro. Alleenstaanden met een netto inkomen van 2000 euro geven op schrikkeldag zo’n 36 euro uit. Schrikkeldag kost voor hen na aftrek van alle baten ongeveer 3 euro.

Loondienst

Voor mensen in loondienst levert schrikkeldag geen extra geld op. De betaling van het loon is namelijk per maand en is niet afhankelijk van het aantal dagen dat een maand heeft. Voor de mensen die op basis van uren werken (bijvoorbeeld uitzendkrachten), kan de 29 februari wel extra inkomsten opleveren.

Ontstaan schrikkeldag

De tijd die de aarde nodig heeft om in een baan rond de zon te draaien is niet precies 365 dagen. De aarde doet er namelijk bijna zes uur langer over. Dit betekent dat er na 4 jaar een dag te weinig op de kalender staat. Om dit te kunnen compenseren, vindt er iedere 4 jaar een schrikkeljaar plaats.

Geef een reactie