snoeien

Tip 5: meer snoeien!

Maart is de maand voor heel veel snoeiwerk. Het snoeien van heesters is niet echt moeilijk. Men moet onderscheid maken in heesters die voor 1 juli bloeien en heesters die daarna bloeien. De vroegbloeiende heesters hebben bloemknoppen gevormd in het jaar daarvoor en moeten eerst bloeien en pas daarna worden ze gesnoeid. Voorbeelden zijn de Forsythia (Chinees klokje), Ribes, en Hamamelis (Toverhazelaar). Vroege bloeiers die al uitgebloeid zijn, kunnen nu gesnoeid worden. Denk bijvoorbeeld aan de winterjasmijn. Dat is een klimplant die na enige jaren een flinke hoeveelheid takken geeft en dit moet toch eens een keer weggehaald worden. Snoei ze gerust kort!

Viburnum

Een heester die ook vroeg bloeit, is de Viburnum bodnatense ‘Dawn’. Al vanaf november staat hij met zachtroze bloemen te bloeien en door deze zachte winter is hij ook al die tijd mooi gebleven en blijft het een prachtige struik. Als u deze in maart aanplant, kunt u er in november al van genieten. Als u jaarlijks wat oude takken wegsnoeit tot aan de grond, dan bevordert dit de groei en bloei van jonge takken.

Vlinderstruik

De laatbloeiende heesters bloeien op het eenjarige hout. Een bekend voorbeeld is de Buddleja (Vlinderstruik). Deze worden soms wel 2 meter hoog, maar moeten in maart goed kort gesnoeid worden (ongeveer 40 cm boven de grond). Snoei altijd zo dat er nog enkele bladeren aanwezig blijven, omdat het uitlopen anders moeilijker gaat. De laatste jaren zijn er steeds meer soorten te koop die rond de 1 á anderhalve meter hoog worden. Wie van vlinders houdt, moet beslist zo’n struik in de tuin zetten.

Blauwe regen en druif

De blauwe regen moet ook in het voorjaar gesnoeid worden. In augustus worden alle zijscheuten tot 20 centimeter teruggesnoeid. Deze scheuten moeten in het vroege voorjaar tot 3 knoppen teruggesnoeid worden. Dit snoeien bevordert de bloemvorming.Wie de blauwe regen nog niet heeft gesnoeid, moet dit snel doen. Bij de druif ligt het wat anders, hierbij is de sapstroom inmiddels al op gang gekomen als er een vroeg voorjaar is. Het is beter om deze dan dus ook niet meer te snoeien, want dit geeft schade aan de druif.

Leilinde

Een leilinde kan het beste in januari gesnoeid worden. Iets eerder of later is geen bezwaar, maar beslist niet in de maanden maart en april, omdat ze dan misschien gaan bloeden en er zodoende veel energie uit de plant verdwijnt. U kunt beter wachten tot het blad eraan zit. Het snoeien mag goed kort, zodat alleen de horizontale takken zichtbaar zijn.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 11 2014, nr. 9 2017 en nr. 11 2017

Geef een reactie