Boomfeestdag

Aandacht voor essentaksterfte tijdens Boomfeestdag 2018

Hoewel er ons nog wat koude dagen te wachten staan, is de lente heel dichtbij. Traditiegetrouw wordt aan de vooravond van dit seizoen de Boomfeestdag gevierd in heel Nederland. Tijdens deze dag wordt stilgestaan bij het belang van bomen en worden duizenden bomen geplant in heel Nederland. Tijdens de editie van 2018, die op 14 maart 2018 worden gehouden, is er extra aandacht voor de Essentaksterfte die in Nederland heerst. 

Heel Nederland doet mee

80 procent van de Nederlandse gemeenten doet mee aan Boomfeestdag door op 1 of meer locaties bomen te planten. Naast al de initiatieven van gemeenten, is er ook 1 centrale activiteit die georganiseerd wordt de organisatie van de Boomfeestdag. Dit jaar wordt deze gehouden in het Groningse Oldambt, waar prinses Irene met 400 kinderen praat over het belang van bomen en bossen. Ook plant zij samen met hen meer dan 1000 bomen.

Essentaksterfte

Het planten van de bomen in Oldambt is tevens het startsein van de Essenvervang-campagne van Staatsbosbeheer. Essen in Nederland hebben het zwaar te verduren, want er heerst momenteel de essentakasterfte, waardoor 80 procent van de Nederlandse essen is aangetast. Essentaksterfte is een agressieve schimmelziekte waaraan  besmette essen uiteindelijk dood gaan. Uit veiligheidsoverwegingen worden de zieke essen die langs wegen en paden staan verwijderd, waardoor er steeds minder van deze bomen te vinden zijn in Nederland. Met name in Flevoland en Groningen is de situatie ernstig.

Om de essenpopulatie weer aan te vullen gaat Staatsbosbeheer nieuwe bomen van dit soort plaatsen. Hier begint de organisatie mee op Boomfeestdag en het project gaat uiteindelijk enkele jaren in beslag nemen.

Over Boomfeestdag

Boomfeestdag wordt in 2018 voor de 62e keer gevierd. In de jaren 50 van de 20e eeuw vindt er al flinke ontbossing plaats en roept de Verenigde Naties haar leden op tot het organiseren van een jaarlijks terugkerende dag waarop het belang van bomen onder de aandacht wordt gebracht. In Nederland wordt deze wens ingewilligd in de vorm van de Boomfeestdag, waarvan de eerste editie in 1957 plaatsvindt. Aan de formule en het doel van de dag is in al die jaren weinig veranderd.

(Bron: website Boomfeestdag, ANP)

Geef een reactie