Duur 00:30
Gepubliceerd op 12 maart 2018

Het moet nu eens klaar zijn

In een spotje op tv en radio roep ik de liefhebbers van MAX-programma’s op lid te worden van Omroep MAX. Samen staan we sterk. Als de door het kabinet opgelegde nieuwe bezuinigingen doorgaan, dreigen onze hoog gewaardeerde programma’s namelijk te verdwijnen.

Niet iedereen zal de tekst van het regeerakkoord van het huidige kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie paraat hebben. Daarom breng ik nog maar eens onder de aandacht wat daarin gezegd wordt over de media en de publieke omroep in het bijzonder: “De uitdagingen voor de journalistiek en mediabedrijven zijn enorm, op landelijk, regionaal en lokaal niveau. Grote internationale bedrijven domineren de markt wereldwijd en informatie is vaak direct gratis digitaal toegankelijk. Ruimte voor onafhankelijke onderzoeksjournalistiek en een stevige publieke omroep op alle schaalniveaus is hierdoor niet langer vanzelfsprekend, maar wel nodig vanwege het veranderende medialandschap. Daar willen we aan bijdragen in de komende jaren.”

Gevaarlijke ontwikkeling

Ik vat het samen in mijn eigen woorden: een sterke publieke omroep is onmisbaar voor een vitale democratie. Wat er gebeurt als de publieke media niet langer sterk en onafhankelijk zijn, zie je in landen als Polen en Hongarije, waar ze in feite staatsomroepen zijn geworden. Een zeer gevaarlijke ontwikkeling.

Geen vet meer

Geen bezuinigingen dus. In tegendeel: er zou juist 5 miljoen euro bijkomen voor onderzoeksjournalistiek. Maar, dat was 10 oktober 2017. Vorige kabinetten hebben onder aanvoering van de VVD de publieke omroep enkele honderden miljoenen laten bezuinigen, wat leidde tot vele ontslagen en fusies. Op onze botten zit echt geen vet meer. Toch liet enkele maanden geleden CU-minister Arie Slob, die nu Media in zijn portefeuille heeft, weten dat er opnieuw tientallen miljoenen euro’s van de omroepbegroting afgaan.

Doodsteek

Wat blijkt: toen Slob de boedel overnam van Sander Dekker, die in het vorige kabinet als staatssecretaris voor het mediabeleid verantwoordelijk was, rolde er plotseling een lijk uit de kast. Omdat de Ster-inkomsten (de opbrengsten uit de verkoop van reclamespotjes op tv) teruglopen, moet de algemene reserve voor het mediabeleid worden aangevuld. Een technisch verhaal, dat hierop neerkomt: ‘onze’ Sterinkomsten komen in de reservepot voor mediabeleid en uit dat potje worden allerlei andere organisaties gefinancierd. Nu er minder reclamespotjes worden verkocht – niet de schuld van de omroepen of tekortschietende kwaliteit van onze programma’s, want alle mediabedrijven hebben moeite adverteerders te vinden – moet de publieke omroep het potje aanvullen. Dat betekent een financiële strop, beter kan ik zeggen een doodsteek, van maar liefst 70 miljoen euro!

Oneerlijk

Ik hoor u denken: wat oneerlijk om de omroepen voor de ‘schade’ te laten opdraaien. Dat niet alleen, het is rampzalig voor onze programma’s en de mensen die ze maken! Niet voor zichzelf, nee voor u. En u bekijkt onze programma’s massaal en waardeert ze hoog. Nederland heeft al een van de goedkoopste publieke omroepen van Europa, meer bezuinigen is niet alleen unfair, het zet de bijl aan de voet van onze programma’s en jaagt de kijkers rechtstreeks in de armen van de commerciële zenders en aanbieders als Netflix.

Vertrouwen in de minister

Ik heb overigens alle vertrouwen in minister Slob en verwijt hem ook niks. Hij was nog maar net minister toen dit naar boven kwam en heb begrepen dat deze kwestie in de formatie niet is besproken. Of dit bewust is stilgehouden is de vraag…

Tegemoetkomen

Juist omdat Slob van goede wil is, wil ik hem tegemoetkomen. De omroepen kunnen  gezamenlijk éénmalig 20 miljoen euro uit onze programmareserves halen. Als de NPO ook wat doet, als er online reclame op de NPO- en NOS-sites wordt toegestaan en de kabelmaatschappijen meer betalen voor de doorgifte van ons programma’s – zij verdienen er goed aan – kan dit ook nog eens zo’n  8 tot 10 miljoen euro opleveren. Zo kunnen we in totaal zo’n 30 miljoen bijeenbrengen. Dan hoeft er in 2019 niet in de programmering te worden gesneden en hoeven er geen ontslagen te vallen. Maar daarna is de politiek aan zet en moet het afgelopen zijn met de voortdurende druk op ons budget.

Wilt u MAX steunen in onze strijd voor het behoud van uw favoriete programma’s? Word dan lid voor slechts 7,50 euro per jaar. Bel nu naar 0900-5555000 of ga naar ikwordlidvanmax.nl. Dank u wel!

Geef een reactie

Reacties (5)

    oosterwijck says:

    Geachte Jan Slachter,

    Voor meer inkomsten uit de Sterreclame moet je niet bij de minister van mediabeleid zijn. Maar bij de minister van gezondheidszorg. Er wordt nu al bijna €90 miljoen per jaar besteed uit de ziekenfondskas (geld dat eigenlijk voor gezondheidszorg bestemd is), voor de omroepbijdragen, door de vele reclamespotjes, van brillen en hoorapparaten. Vraag of er nog meer reclamespotjes uitgezonden gaan worden voor brillen en hoorapparaten, dan is Uw probleem opgelost.

    Mariakruis says:

    Sorry Jan, die bezuinigingen moeten van tafel, maar Max moet zijn dure miljardairs die nu de programma tijd vol schreeuwend zonder een zinnige zin uit te kunnen spreken, van Inkel bv, maar vervangen door goedkopere 50 plussers die als ze eenmaal draaien meer gezelligheid geven dan die grootverdieners die je nu in loondienst hebt.
    Ik heb juist mijn lidmaatschap opgezegd ivm bovenstaande, want ook Max luisterd niet naar hun luisteraars.

    Groeten
    Maria

    oosterwijck says:

    Bij alle omroepen speelt eenzelfde probleem, grootverdieners, voor een kletspraatjes verkoper en/of een plaatjesdraaier. Het is niet normaal dat het basissalaris van een presentator 6 ton en meer bedraagt, … dat een simpele part-time nieuwslezer, drie huizen heeft, waarvan twee villa’s in het Gooi en één appartement in Parijs. Het kan allemaal wel iets minder.

    Hanneman says:

    Zou het eigenlijk andersom willen formuleren. Een vitale publieke omroep is onmisbaar voor een sterke democratie. Want waar het kijkglas zou moéten ageren, exposeren, mobiliseren, om werkelijk het publiek te dienen, geeft men veelal niet thuis. Zeer waarschijnlijk omdat het buitengewoon moeilijk is. De paar programma’s die wél iets durven openbreken daargelaten. Een “De Monitor” over de actuele shit rond sociale woningbouw legt van alles bloot maar heeft verder nauwelijks of geen merkbare effecten. Het publiek is op de hoogte en dat is het dan. Alle publieke omroepen zijn medeschuldig aan een cultuur waarin politieke gladjakkers op het kijkglas verschijnen om er in een eigenaardig soort politiek reality tv klimaat de ene leugen na de andere te debiteren. Toch? Als dat het niet is dan verschijnt men wel om als ideaal van iedereen en alleman op te treden. In een quiz of op een bank, aan een tafel onder Koffietijd en weet ik veel. Rutte of Pechtold kun je geen groter plezier doen dan ze in een “ontspannen setting” verbaal en “persoonlijk” te laten excelleren. Met uiteraard zorgvuldig gekozen “leuk op het kijkglas” gesprekspartners. Zodat in de huiskamer kan worden gezegd dat het toch zo’n aardige, openhartige man is. En dat wat-tie zegt over het onderwijs of de zorg ook écht waar is. Of je hebt gezien dat Geer en Goor ook zeer van hem onder de indruk waren? Tja! Bezuinigingen op de publieke omroep. Met Slob als uitvoerend minister. Die zullen wel doorgaan dus. Want Rutte zal dat als regisserend opdrachtgever van hem verlangen. Niet alleen dat er poen mee is gemoeid. Vooral omdat die vitale, strijdbare en informatieve publieke omroepen door zijn partij niet zo gewild zijn. Net zo lastig als referenda. Het zijn ook bezuinigingen die niet worden geassocieerd met ongeholpen ouderen of verregende woningnodigen. Dus journalistiek niet al te veel last. Voor het publiek zal het gaan over dat weiland in het Gooi met al die topsalarissen. “Goed dat ze dat een keer aanpakken”. Ikzelf? Ik blijf geloof houden in programma’s als Meldpunt of bij voorbeeld Hollandse Zaken. Omdat ze neigen naar waar ik mee begon. Ze ageren en exposeren. Soms met succesvolle opvolging. Maar dan ook écht maar héél soms. En dat van die wei is ook wel een beetje waar. Is die van Inkel inderdaad zo’n dure jongen? Rijdt een Audi geloof ik. Nou ja. Gelukkig hoorde ik vanavond dat er toch weer een merel in de straat is dit jaar. Fluiten als een merel, kon ik dat maar. Hield ik hier eens mee op.

      J S Koolschijn says:

      Hier ben ik het helemaal mee eens. Bedenk vooral dit: De overheid – elke overheid, ook op lokaal en provinciaal niveau – is alleen maar geïnteresseerd in de portemonnee van de burger. Zijn/haar welzijn, gezondheid, woonsituatie, mobiliteit, en zo nog een paar terreinen die verantwoordelijkheid van de overheid behoren te zijn, interesseert ze geen donder. Geld – is de enige drijfveer van al hun handelen en denken.
      En tegen de verkiezingen komen er wel weer een paar padvinders verklaren dat ze het helemaal anders gaan doen. Vergeet het. ER VERANDERT HELEMAAL NIETS !!!

Bekijk ook

Meer