Naar cookieinstellingen
gluten

Voedingstip: gluten

Gluten komt voor in bepaalde granen. Het zorgt ervoor dat het deeg van bijvoorbeeld brood elastisch wordt en goed kan rijzen. Een klein deel van de bevolking is intolerant of gevoelig voor gluten. Gelukkig kan het grootste deel van de mensen gluten gewoon verteren. Vermijden is meestal niet nodig. Sterker nog: gluten vermijden kan juist gezondheidsproblemen veroorzaken.

Wat is glutenintolerantie?

Coeliakie (glutenintolerantie) is een chronische aandoening waarbij het lichaam heftig reageert op de inname van gluten. Zo’n 1 procent van de mensen heeft deze aandoening. Bij coeliakie treedt een ontstekingsreactie op in de dunne darm, als gevolg van de inname van gluten. De ontstekingsreactie in de dunne darm beschadigt het slijmvlies. Daardoor kunnen klachten ontstaan zoals diarree, buikpijn, vermoeidheid, depressie en gewichtsverlies. Ook worden bepaalde voedingsstoffen niet meer goed opgenomen, met als mogelijk gevolg vitamine- en mineralen tekorten en bloedarmoede. De enige oplossing hiervoor is alle gluten in het dieet vermijden.

Wat is gevoeligheid voor gluten?

Glutensensitiviteit of non-celiac gluten sensitivity (NCGS) is een erkende aandoening waarover nog veel onduidelijkheden bestaan. Het komt iets vaker voor dan coeliakie, het gaat waarschijnlijk om een paar procent van de bevolking. Mensen met glutensensitiviteit krijgen klachten zoals buikpijn en vermoeidheid na het eten van graanproducten. Hoewel deze mensen geen aantoonbare coeliakie (glutenintolerantie) hebben, leidt het vermijden van glutenbevattende producten wel tot vermindering van de klachten.

Gluten vermijden nodig?

Als u geen coeliakie heeft en niet sensitief bent voor gluten, dan is vermijden niet nodig. Het is ook erg ingewikkeld. Gluten zit namelijk in veel etenswaren, zoals brood en pasta, maar ook gebak, koek en crackers. Ook wordt het als bindmiddel gebruikt in soep, saus, worst en gehakt. Gebak en koek heeft u natuurlijk niet nodig, maar in volkorenbrood en volkoren pasta zitten veel vezels, die belangrijk zijn voor de werking van de darmen. Daarnaast leveren volkoren graanproducten andere voedingstoffen, zoals eiwit, B-vitamines en ijzer. Als u volkoren graanproducten vermijdt, loopt u het risico dat u niet genoeg belangrijke voedingsstoffen en mineralen binnenkrijgt.

Ga bij klachten naar de huisarts

Heeft u regelmatig last van buikpijn, diarree of andere klachten en denkt u dat het te maken heeft met het eten van gluten? U kunt het beste contact opnemen met uw huisarts. Alleen een arts of diëtist kan vaststellen of er sprake is van coeliakie of glutensensitiviteit. Of dat de klachten wellicht ergens anders vandaan komen. Hij of zij kan u ook doorverwijzen naar een diëtist als u een glutenvrij dieet moet volgen.

(Bron: Voedingscentrum)

Geef een reactie

Reactie

    Janvdb says:

    Mijn vrouw heeft meer dan 25 jaar Coeliakie en had bij het minste korreltje tarwebloem bekende verschijnselen die bij deze allergie horen. Totdat wij enkele jaren op diverse sites lazen dat 100% spelt bij veel mensen geen klachten geeft omdat hierin een andere soort gluten zit. Een wereld ging voor ons open; nu konden we zelf een hoop zelf bakken in plaats afhankelijk te zijn van wat fabrikanten ons aanbieden, hoewel het er nu beter is dan 25 jaar geleden wat glutenvrije producten betreft.
    Het loont de moeite voor a Coeliakie patienten om 100% speltbloen te proberen met de kans om een paar dagen of meer ziek te zijn. Maar bedenk dat 100% spelt alleen bij speciaal zaken te koop is of bij molenaars. Het spelbloem dat de supermarkten verkopen is vermengd met tarwebloem dus niet betrouwbaar.
    Wij hebben dit van te voren met medici besproken.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.