Bananen pancakes van Mounir Toub
Publicatiedatum: 1 maart 2018
U kent het vast wel. Overrijpe bananen maar u weet niet wat u er mee moet doen. Weggooien is zonde volgens Mounir, en ze zijn ideaal om mee te bakken. U kunt er bijvoorbeeld bananenbrood of cake van maken. Mounir maakt er pancakes met gekarameliseerde appels en -noten.
Ingrediënten:
Voor het beslag:
- 4 rijpe bananen
- 4 eieren
- 200 milliliter melk
- 500 gram bloem
- 7 gram bakpoeder
- naar smaak kristalsuiker
- snufje zout
- beetje roomboter (om te bakken)
Voor de gekarameliseerde appels:
- 4 appels
- 3 eetlepels honing
- 1 theelepel kaneelpoeder
Voor de gekarameliseerde noten:
- 400 gram gemengde noten (ongezouten)
- 4 eetlepels suiker
Voor de gekarameliseerde bananen:
- 2 stevige bananen
- 4 eetlepels suiker
Voor de garnering:
- blauwe bessen
- poedersuiker
- honing
Bereidingswijze:
Van het beslag:
- Meng alle “droge ingrediënten” (bloem, suiker, zout en bakpoeder) met elkaar
- Prak de rijpe bananen heel fijn en klop los met de eieren
- Meng melk met de banaanmengsel en giet bij de droge ingrediënten en met meng goed door elkaar zodat je een glad beslag verkrijgt
- Voeg desgewenst nog bloem toe om het beslag dikker te maken of slap juist af met melk. Omdat iedere banaan een ander gewicht heeft is ieder recept net iets anders. Het beslag moet net iets dikker zijn dan gewoon pannenkoek beslag
- Smelt een beetje boter in een bakpan en schep een klein beetje beslag in de verwarmde pan (afhankelijk van de gewenste grootte)
- Bak de pancakes ongeveer 2 minuten per kant goudbruin en bewaar warm in een voorverwarmde oven van 80°C.
Van de gekarameliseerde appels:
- Snijd de appels in gelijke vorm (zonder schil en zonder klokhuis/pit)
- Verwarm honing in een bakpan en voeg de gesneden appels toe en bak op laag vuur
- Regelmatig de appels in beweging brengen terwijl de honing karamelliseert
- Als de appels goudbruin gekaramelliseerd zijn breng je ze op smaak met kaneelpoeder en serveer je ze het liefst warm bij de pancakes
Van de gekarameliseerde noten:
- Laat de suiker in een bakpan smelten en wanneer de kleur van de suiker goudbruin is voeg je de gemengde ongezouten noten toe en verwarm je de noten op laag vuur
- Regelmatig de noten in beweging brengen zodat de karamel laag om de noten gaat zitten
- Als de noten goudbruin gekaramelliseerd zijn meteen op een bakpapier storten en van elkaar af halen met zodat ze los van elkaar kunnen “harden”.
- Als de noten iets afgekoeld zijn de karamel harder is kun je de noten aan de pancakes toevoegen
Van de gekarameliseerde bananen:
- Snijd de bananen in schuine plakken van ongeveer 1 centimeter
- Laat de suiker in een bakpan smelten en wanneer de kleur van de suiker goudbruin is voeg je de gesneden bananen toe en bak je de bananen 1 minuut per kant in de karamel
- Draai de bananen plakken om en bak ook 1 minuut in de karamel
- Haal de gekaramelliseerde bananen plakjes uit de pan en serveer meteen bij de pancakes
(Bron: Mounir Toub)