Voedingstip: hart- en vaatziekten
Publicatiedatum: 5 maart 2018
Hart- en vaatziekten komen veel voor in Nederland. Het is ingrijpend voor degenen die eraan lijden en hun omgeving. Hoewel erfelijke aanleg meetelt, kunt u door gezond te eten en genoeg te bewegen de kans op hart- en vaatziekten verlagen. U kunt er meer aan doen dan u zelf misschien denkt.
Wat zijn hart- en vaatziekten?
Hart- en vaatziekten is een overkoepelende term voor verschillende ziekten aan het hart of de bloedvaten. In de meeste gevallen is de oorzaak van hart- en vaatziekten het dichtslibben van de slagaders: slagaderverkalking. Voorbeelden hiervan zijn de coronaire hartziekten angina pectoris (pijn op de borst) en een hartinfarct. Ook een beroerte kan worden veroorzaakt door dichtgeslibde slagaders. Ook hartfalen, hartritmestoornissen of aangeboren hartafwijkingen kunnen een oorzaak zijn.
Na kanker zijn hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland.
Symptomen
Soms zijn er duidelijke waarschuwingstekens voor hart- en vaatziekten, zoals aanhoudende pijn op de borst. Dat kan een signaal zijn. Maar er zijn ook vagere klachten die kunnen wijzen op een hart- of vaatziekte, zoals moeheid, overmatig zweten of misselijkheid. Bij vrouwen zijn de symptomen vaak minder duidelijk. Soms zijn er ook helemaal geen klachten, bij een beroerte kan dat bijvoorbeeld. Vage klachten worden helaas niet altijd herkend. Twijfelt u of maakt u zich zorgen, ga naar de huisarts.
Risicofactoren
Factoren voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten:
- Hoog LDL cholesterol gehalte en vetgehalte van het bloed
- Hoge bloeddruk
- Diabetes
- Overgewicht
- Weinig bewegen, roken en stress
- Erfelijke factoren
De rol van voeding
Als u eet volgens de Schijf van Vijf zorgt u goed voor hart en bloedvaten.
- Eet minder producten met verzadigd vet en meer producten met onverzadigd vet.
- Eet voldoende groente en fruit.
- Eet producten met veel vezels zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst in plaats van wit brood, witte pasta en witte rijst.
- Eet 1 keer in de week vis.
- Eet elke dag een handje ongezouten noten.
- Drink zwarte en groene thee.
- Drink gefilterde koffie, in plaats van kookkoffie of koffie uit een cafetière.
Minder vlees, zout en alcohol
Als u goed wil zorgen voor uw hart- en bloedvaten, dan loont het zich om te minderen met bepaalde voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld rood vlees en bewerkt vlees zoals biefstuk, gehakt, schnitzel, ham en worst. Ook is het verstandig om zo weinig mogelijk zout zelf toe te voegen aan de maaltijd en te kiezen voor minder zoute producten. Zout verhoogt namelijk de bloeddruk. Een hoge bloeddruk verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. En nog een laatste tip: drink liever geen alcohol. Als u alcohol drinkt, drink dan niet meer dan 1 glas per dag.
(Bron: Voedingscentrum)