Zo wapent u zich tegen de Siberische kou
Publicatiedatum: 26 februari 2018
Het wordt koud, heel koud. Ons land bereidt zich voor op een van de koudste weken van deze winter. De temperaturen komen de komende week nauwelijks boven 0 met in de nachten matige tot strenge vorst. Zeker tot en met vrijdag 2 maart 2018 kan het kwik op sommige plaatsen dalen tot -10. Oorzaak is een straffe oostenwind, waardoor de gevoelstemperaturen ook nog eens vele malen kouder kan aanvoelen dan dat het is. Maar hoe wapent u zich tegen deze kou?
Kleed u warm aan
Gaat u naar buiten? Kleed u dan warm aan. Door de kou heeft ons lichaam meer moeite om zelf warmte te produceren. Kleding isoleert. Draag bij voorkeur een muts en handschoenen en vooral een warme jas. Doe verschillende laagjes aan. Pak uzelf ook weer niet te dik in, want dan bestaat de kans dat u gaat zweten. Zweten zorgt voor warmteverlies en dat is natuurlijk precies wat we niet willen.
Insmeren
Wees voorzichtig met het insmeren van van uw gezicht. Crèmes die veel vocht bevatten kunnen bevriezen. Kijk ook uit met het smeren van vaseline. Vroeger smeerden mensen zich bij extreme kou in met vaseline, maar dat is volledig achterhaald. Het zou moeten beschermen, maar het tegendeel is waar. Vaseline verhoogt juist het risico op koudeletsel. Door het vet kan het vocht uit de huid niet worden afgevoerd, waardoor het in de huid blijft en kan bevriezen.
Warme dranken
Goed en voldoende eten helpt het lichaam om de ‘kachel’ aan het branden te krijgen. Bij de vertering van voedsel wordt het lichaam opgewarmd. Drink vooral warme dranken. Door de warmte van de drank worden we van binnenuit verwarmd. Kaneel en gember hebben van nature een verwarmende functie. Neem niet te veel kaneel, want er zitten stoffen in die schadelijk voor ons kunnen zijn als we er teveel van binnenkrijgen. Neem voor de verandering een stuk gember in de thee. Ook gember heeft een verwarmende werking. Alcohol wordt sterk afgeraden bij kou. In combinatie met de kou reageren we anders op alcohol. Het kan voorkomen dat we gaan rillen of klappertanden, terwijl dit juist een natuurlijk mechanisme is om onszelf op te warmen.
Ouderen opgelet
Voor ouderen zijn het spannende dagen. Kou kan voor hen levensgevaarlijk zijn. Want bij kou stijgt onze bloeddruk. Dat gaat bij ouderen sneller dan bij jongeren, wat bij ouderen tot complicaties kan leiden. Daarnaast zijn zij minder goed in staat om warmte te produceren en koelen sneller af. Dit heeft ook deels te maken met de lichaamssamenstelling. Want mensen met meer spieren produceren de meeste warmte. Ouderen hebben vaak minder spierkracht.
Kranen afsluiten
Vergeet ook niet om de buitenkraan af te sluiten. Die kan met deze extreme vorst bevriezen. Mocht dit toch gebeuren dan kan een föhn helpen bij het ontdooien van de waterleiding. Zet daarnaast de thermostaat niet lager dan 14 graden.
Huisdieren
Konijnen en knaagdieren die normaal buiten staan, moet u niet ineens naar een warmere ruimte verplaatsen. Daar kunnen ze ziek van worden. Geef de dieren meer stro of beschutting en controleer de waterbakjes regelmatig. Die mogen natuurlijk niet bevriezen. Zorg dat het kattenluikje goed functioneert zodat de kat altijd naar binnen kan en niet ’s nachts buiten blijft als hij dat niet gewend is. En smeer de voetzolen van de hond in met vaseline. In dit geval is dit functioneel, omdat de vaseline de voetzolen verhardt. Laat de hond ook geen sneeuw eten, dat is slecht voor de maag.
(Bron: NOS, RTL Nieuws, Nu.nl, KNMI)