Duur 13:10
Gepubliceerd op 1 maart 2018

Pompoenpolenta met gebakken biefstuk

De salieplant is een vaste plant en kan wel 80 centimeter hoog worden. De bladeren van salie zijn kenmerkend. Ze zijn dik, grijs van kleur en voelen wat ‘ruwer’ aan. Verse salie wordt veel gebruikt in de mediterrane keuken. Ook gedroogd is salie een echte smaakmaker. Wees wel voorzichtig met de hoeveelheden, want salie is sterk van smaak en kan andere smaken makkelijk overheersen. Sandra verwerkt salieblaadjes in de pompoenpolenta en serveert die bij de gebakken biefstuk.

(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)

Ingrediënten:

  • 2 biefstukken
  • 0,5 flespompoen
  • 4 salieblaadjes
  • zonnebloemolie
  • peper, zout
  • klontje boter
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 50 gram hazelnoten
  • 85 gram polenta (maisgriesmeel)
  • 400 milliliter water
  • 50 gram Parmezaanse kaas

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat het vlees op kamertemperatuur komen.

Schil de pompoen en snijd in kleine blokjes. Hak de salie. Verdeel de pompoen over een bakplaat en bestrooi met de salie, peper en zout. Besprenkel met wat olijfolie en bak in circa 25 minuten gaar.

Verwarm een scheutje olie in een koekenpan. Bestrooi het vlees met peper en zout en bak in circa 5 minuten om en om goudbruin. Voeg bij het omdraaien een klontje boter toe. Verpak het vlees in aluminiumfolie en laat rusten.

Borstel de champignons schoon en snijd in plakken. Bak de champignons in het bakvet van het vlees in circa 5 minuten goudbruin. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan circa 2 minuten. Hak de hazelnoten grof.

Breng een pan met 400 milliliter water aan de kook en voeg al roerende de polenta toe. Laat al roerende 3 minuten zachtjes koken. Rasp de kaas. Breng de polenta op smaak met peper en voeg de kaas en een klein klontje boter toe. Haal de pompoen uit de oven en stamp tot puree. Voeg de pompoenpuree toe aan de polenta. Snijd het vlees in dunne plakken.

Verdeel de pompoenpolenta over borden. Verdeel daar de champignons over en leg er de gesneden biefstuk op. Bestrooi met de hazelnoten.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Reacties (4)

    akooy1 says:

    goede middag ik kijk vak naar Sandra Ysbrandy als ze aan koken is dat doet ze goed alleen ik vind het niet smakelijk als ze met haar handen het vlees aan raakt dat kan ook met en vork of lepel

    Tonb says:

    Gisteren het recept gemaakt was meer dan lekker en voor herhaling vatbaar. Jammer dat ik geen fotootje kan toevoegen van mijn versie.

    Jeroen_Tel says:

    Ik wou even zeggen dat je de kant van de aluminiumfolie die niet spiegelend is moet gebruiken. Daar zit namelijk een laagje op, dat het eten beschermd tegen aluminiumvergiftiging. Ik zag Sandra duidelijk de glinsterende kant gebruiken die contact maakte met de biefstuk en daarmee is de biefstuk dus vergiftigd met aluminium, wat een zwaar metaal is!

    Je moet voedsel altijd aan de matte kant van het aluminiumfolie inpakken. Als je dit structureel niet doet kun je rekening houden met een echte aluminiumvergiftiging wat kan resulteren in behoorlijk enge kwalen! :-O

    Dit moest ik even kwijt omdat ik bezorgd ben om de gezondheid van iedereen, vooral omdat dit een publiek programma is en de kok het goede voorbeeld hoort te geven.

    Verder vind ik het kookprogramma erg vermakelijk! 🙂

      MAX Vandaag says:

      Beste Jeroen_Tel, bedankt voor uw reactie en geuite bezorgdheid. Nu.nl heeft in 2017 onderzoek gedaan naar schadelijke gevolgen van aluminiumfolie tijdens het koken en de conclusie is dat het ‘Onwaar’ is dat koken met aluminiumfolie gevaarlijk is voor de gezondheid. Wij hebben nog even verder gekeken hoe het hiermee zit en de glanzende en matte kant van het aluminiumfolie heeft niet te maken met een beschermend laagje, maar met de manier waarop de folie vervaardigd is. Voor het verpakken van voedingswaren is er dus geen goede en slechte kant te benoemen. Wel heeft u gelijk dat er iets van het aluminium in het voedsel terecht kan komen, zeker in het geval van zure of zoute voedingsmiddelen. Het Voedingscentrum zegt hierover:

      Aluminium kan via kookgerei of verpakkingsmaterialen in kleine hoeveelheden in het voedsel terecht komen, omdat het namelijk oplosbaar is in combinatie met zout of zuur. Een tip is om daarom geen aluminium pannen, schalen, potten of folie te gebruiken voor het bereiden of bewaren van hele zure of zoute voedingsmiddelen. Denk hierbij aan vruchtensappen, rabarber, tomatenpuree of zoute haring.

Bekijk ook

Meer