pide

Turkse pide van Mounir Toub

Een pide, ook wel bekend als Turks brood, is een luchtig rond of ovaal brood. Het wordt vaak gebruikt als ‘pizza’, want de pide is een luchtig brood met een dunne korst. Mounir vult de pide met pittig gehakt, spinazie en feta en Hollandse garnalen en gerookte zalm

Ingrediënten:

Voor de pide:

  • 500 gram bloem
  • 7 gram gist
  • 15 gram kristalsuiker
  • 8 gram zout
  • 75 gram yoghurt
  • 60 gram zonnebloem olie
  • 2 deciliter water

Voor de vulling met gehakt:

  • 500 gram gehakt
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 rode peper
  • 2 pomodori tomaten
  • 3 teentjes knoflook
  • 6 takjes peterselie
  • 1 theelepel chili vlokken
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel paprika poeder
  • zout en versgemalen peper naar smaak
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 15 milliliter olijfolie
  • 50 gram tomatenpuree
  • 1 ei
  • maanzaad en sesamzaad voor garnering

Voor de vulling met spinazie en feta:

  • 1 ui
  • 400 gram spinazie
  •  zout en versgemalen peper naar smaak
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 250 gram fetakaas
  • 1 ei
  • maanzaad en sesamzaad voor garnering

Voor de vulling het Hollandse garnalen en gerookte zalm:

  • 1 bos bosui
  • 400 gram gerookte zalm
  • 200 gram Hollandse garnalen
  • 1ei
  • maanzaad en sesamzaad voor garnering

Bereidingswijze:

Van het deeg:

Doe de bloem, gist, suiker, zout, yoghurt en zonnebloemolie in een kom.

Voeg het warme water beetje bij beetje toe. Kneed het deeg zo’n 10 tot 15 minuten tot het een samenhangend deeg wordt. Dek het deeg af en laat het op een warme plek voor een uur rijzen of tot het deeg in omvang is verdubbeld.

Verdeel het deeg in gelijkmatige stukken (afhankelijk van de uiteindelijke grootte van de pide)

Van de vulling met gehakt:

  • Snijd de ui, paprika’s, peper en tomaten in gelijkmatige blokjes.
  • Rasp de knoflook.
  • Pluk, was, droog en hak de peterselie fijn.
  • Meng het gehakt met de gesneden ui, paprika, peper en tomaten en breng op smaak met chili vlokken, gemalen komijn, paprikapoeder, zout en tijm. Voeg als laatste de olijfolie en tomatenpuree toe.
  • Meng tot een geheel en bewaar afgedekt in de koelkast.
  • Verdeel het gehakt mengsel over de uitgerolde deeg, vouw de zijkanten naar elkaar (zodat de vorm van een boot ontstaat).
  • Smeer het deeg in met een losgeklopt ei, bestrooi met maanzaad en sesamzaad
  • Bak de pide in de oven op 200°C tot het deeg goudbruin is en het gehakt mengsel gaar is en serveer warm.

Van de vulling met spinazie en feta:

  • Pel en halveer de ui en snijd de ui in hele fijne halve ui ringen.
  • Was en droog de spinazieblaadjes.
  • Verwarm een beetje olijfolie in een grote pan en fruit de uienringen op laag vuur glazig.
  • Voeg de spinazie toe en laat de spinazie op laag vuur garen tot het slinkt.
  • Giet de spinazie op een zeef en laat goed uitlekken.
  • Verdeel de spinazie over de uitgerolde deeg, vouw de zijkanten naar elkaar (zodat de vorm van een boot ontstaat).
  • Smeer het deeg in met een losgeklopt ei, bestrooi met maanzaad en sesamzaad.
  • Bak de pide in de oven op 200°C tot het deeg goudbruin is en serveer warm.

Van de vulling met Hollandse garnalen en gerookte zalm:

  • Snijd de bosui in dunne repen.
  • Verdeel de bosui, gerookte zalm en Hollandse garnalen over de uitgerolde deeg, vouw de zijkanten naar elkaar (zodat de vorm van een boot ontstaat).
  • Smeer het deeg in met een losgeklopt ei, bestrooi met maanzaad en sesamzaad.
  • Bak de pide in de oven op 200°C tot het deeg goudbruin is en serveer warm.

(Bron: Mounir Toub)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Greet Baas says:

    Ik heb veel zin om het recept voor Turkse pide te maken. Tijdens de uitzending werd karnemelk gebruikt. In het recept wordt 75 gram yoghurt gebruikt. Hoeveel karnemelk moet ik gebruiken ?

      MAX Vandaag says:

      Beste Greet Baas, bedankt voor uw reactie. We hebben het nagevraagd bij Mounir en hij vond het een goede vraag! U kunt voor dit recept dezelfde hoeveelheid karnemelk aanhouden als voor de yoghurt in het recept. 75 gram dus.