Gehaktballen van Janny van der Heijden

Janny heeft dit keer 3 verschillende recepten voor gehaktballen. Een voor de (budget) traditionele bal en 2 extra feestelijk varianten. Volgens Janny is het geheim van een goede gehaktbal ‘stevig’ gehakt. Dan kunt u ronde, gladde ballen draaien en die zorgen voor een gelijkmatige verhitting van de bal.

Ingrediënten Hollandse gehaktbal:

  • 500 gram half om half gehakt (of 250 gram runder- en 250 gram kalfsgehakt)
  • 2 witte boterhammen, zonder korstjes
  • 4 eetlepels melk
  • 1 sjalotje
  • 1 groot ei
  • peper en zout
  • versgeraspte nootmuskaat
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 2 eetlepels bloem
  • 40 gram boter

Bereidingswijze:

Doe het gehakt in een kom. Besprenkel het brood met de melk. Pel en snipper de sjalot. Voeg de sjalotsnippers met het ei, peper en zout aan het gehakt toe. Voeg versgeraspte nootmuskaat en de gehakte peterselie toe. Knijp het brood uit en verkruimel het boven het gehakt. Meng alles zorgvuldig door elkaar en vorm met vochtige handen 4 grote ballen. Strooi de bloem op een bord en rol de gehaktballen hierdoor. Schud het teveel aan bloem af.

Verhit de boter in een braadpan en bak hierin de gehaktballen rondom aan. Draai het vuur na ongeveer 4 minuten laag en leg een deksel schuin op de ban. Braad de gehaktballen in 20 minuten gaar. Keer ze regelmatig.

Ingrediënten kalfs-balletjes met truffelmosterd:

  • 1 volle eetlepel pijnboompitten
  • 400 gram kalfsgehakt
  • 1 ei
  • 2 eetlepels droog paneermeel
  • mespunt kaneel
  • flink mespunt chilipoeder
  • ½ theelepel ketoembar (gemalen koriander)
  • zout
  • 2 eetlepels olijfolie om te bakken

Voor de truffelmosterd:

  • 2 theelepels truffel-tapenade (salsa tartufata)
  • 1 eetlepel crème fraîche
  • 2 eetlepels mosterd

Bereidingswijze:

Rooster de pijnboompitten kort in een droge koekenpan. Laat ze op keukenpapier uitdampen. Maak het gehakt aan met het ei, paneermeel, kaneel, chilipoeder, ketoembar  en zout. Kneed er de pijnboompitten door en maak kleine gehaktballetjes. Verhit de olijfolie en bak hierin de balletjes rondom bruin en gaar in ongeveer. 12 minuten. Roer voor de truffelmosterd de truffel-tapenade, crème fraîche en mosterd door elkaar en geef de mosterd bij de balletjes

Ingrediënten voor de gehaktbal  met garnalen:

  • 500 gram half om half gehakt (of 250 g runder- en 250 g kalfsgehakt)
  • 2 witte boterhammen, zonder korstjes
  • 4 eetlepels melk
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 1 groot ei
  • peper en zout
  • versgeraspte nootmuskaat
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 100 gram Hollandse garnalen
  • 2 eetlepels bloem
  • boter

Bereidingswijze:

Doe het gehakt in een kom. Besprenkel het brood met de melk.  Hak de garnalen grof. Voeg de sjalotsnippers met het ei, peper en zout aan het gehakt toe. Voeg versgeraspte nootmuskaat en de gehakte peterselie toe. Knijp het brood uit en verkruimel het boven het gehakt. Meng alles zorgvuldig door elkaar en meng er als laatste voorzichtig de garnalen door. Vorm met vochtige handen 6 ballen. Strooi de bloem op een bord en rol de gehaktballen hierdoor. Schud het teveel aan bloem af.

Verhit de boter in een braadpan en bak hierin de gehaktballen rondom aan. Draai het vuur na een minuut of 4 laag en leg een deksel schuin op de ban. Braad de gehaktballen in ongeveer 15 minuten gaar. Keer ze regelmatig.

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie

Reactie

    Ineke Verboven-Vink says:

    Beste Janny,
    Via diverse wegen, te vergeefs, probeer ik jouw recept voor gehaktballen met truffeltapenade uit het AD te verkrijgen. Ik ben dit nl kwijt, hoop het nu via deze weg opnieuw te bemachtigen.
    Met vriendelijke groet Ineke Verboven.