mandu

Gebakken mandu van Francis Kuijk

Mandu is een Koreaanse dumpling. Francis maakt dit speciaal omdat de Olympische Winterspelen in PyeonChang bijna van start gaan. Een heerlijke snack voor tijdens de wedstrijden van onze sporters. Ze zijn ook heel eenvoudig vegetarisch te maken. Dan kunt u het gehakt vervangen door gehakte tahoe en de garnalen weglaten.

Ingrediënten (voor ongeveer 40 stuks):

Voor het Heet-Water Dumpling Deeg:

  • 250 gram patentbloem
  • snufje zout
  • 180 milliliter water, net gekookt

Voor de vulling:

  • 150 gram gehakt naar keus
  • 75 gram rauwe reuze garnalen, fijn gesneden
  • 100 gram courgette, geraspt
  • 100 gram kool, fijn gesneden
  • 50 gram shiitaki paddestoelen
  • ½ kleine ui, fijn gesneden
  • 2 lente uitjes, erg fijn gesneden
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • ½ theelepel vers gember, fijn geraspt
  • 1 theelepel sesamolie
  • ½ losgeklopt ei
  • 1 theelepel patentbloem
  • zout en peper naar smaak

Voor de saus:

  • 80 milliliter ketjap manis
  • 80 milliliter rijst azijn
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel sriracha saus of kochukaru (Koreaans chilivlokken)
  • 1 eetlepel lente uitjes, fijn gesneden
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst

Bereidingswijze:

Van het deeg:

Met de keukenmachine:

  1. Doe de bloem en het zout in de keukenmachine en laat het draaien.
  2. Voeg het net gekookt water in een straal erbij terwijl het draait. Draai het deeg tot het samenhangt, maar zeker niet langer (het deeg moet niet over-bewerkt worden).
  3. Stort het deeg op de werkplek (liever niets tot zo weinig mogelijk bestuift met bloem).
  4. Kneed het deeg nog 30 seconden tot het glad is. Doe het deeg in een plastic zak, druk zo veel mogelijk lucht eruit en laat op het aanrecht een kwartier tot maximaal 2 uur rusten.

Met de hand:

  1. Doe de bloem en het zout in een kom en roer het door elkaar. Maak een kuil in het midden.
  2. Giet het net gekookt water in het kuiltje en roer vanuit het kuiltje steeds meer bloem erbij.
  3. Als de bloem vochtig is, kneed het deeg lichtjes in de kom tot het samenhangt.
  4. Stort het deeg op de werkplek (liever niets tot zo weinig mogelijk bestuift met bloem).
  5. Kneed het deeg nog 2 minuten tot het glad is. Doe het deeg in een plastic, druk zo veel mogelijk lucht eruit en laat op de aanrecht een kwartier tot maximaal 2 uur rusten.

Van de vulling:

Doe de courgette in een kom. Strooi er rijkelijk zout overheen en roer door elkaar. Herhaal dit in een andere kom met de kool. Laat de courgette en kool minimaal 15 minuten staan. (Dit is bedoeld om wat vocht te laten onttrekken uit de groenten en de structuur wat zachter te maken).

Doe alle overige ingrediënten in een kom. Pers het water uit de courgette en kool en voeg de kool en courgette toe aan het mengsel. Meng nu alles goed door elkaar, liefst kneden met de hand om te zorgen dat alles goed gemend is.

Verdeel het Heet-Water Dumpling Deeg in 40 gelijke deeltjes. (Eerst de helft. Bewaar de ander helft in vershoudfolie. Bewaar de deeltjes onder een vel vershoudfolie terwijl je ieder dumpling aan het maken ben). U kunt natuurlijk ook gewoon dumpling vellen gebruiken.

Rol een hoopje deeg uit tot een rondje van ongeveer 2 mm dik. Schep een theelepel vulling in het midden en vouw het deeg dubbel in de hand en druk de randjes aan elkaar. Geef de dumpling verder de gewenste vorm. Maak 40 dumplings.

Verwarm zonnebloemolie in een pan. Bak de dumplings in de olie goudbruin. Laat ze uitlekken op wat vellen keukenrol.

Van de saus:

Meng alle ingrediënten in een kom en laat de smaken intrekken.

Serveer de dumplings met de saus.

(Bron: Francis Kuijk)

Geef een reactie