Fetakaastaart en kikkererwtkroketjes van Annette
Publicatiedatum: 18 februari 2016
Annette Ruitenberg is winnaar van het Gouden Kookboek 2015 met Liever Lokaal. Samen met Rita Berends en haar Griekse man Yiannis Kirligitsis heeft ze een nieuw boek samengesteld : Smaken van de Griekse Zagori. Een boek over landschap, natuur en rijke tradities, met meer dan 100 gerechten uit de eerlijke lokale Griekse keuken.
Ingrediënten
Voor de fetakaastaart:
- 100 gram boter, in blokjes
- 3 eieren
- 200 gram bloem
- 4 deciliter water
- 250 gram fetakaas (Dodoni is de lekkerste)
- eventueel een snufje zout
- een groot bakblik
Voor de kikkererwtkroketjes:
- 250 gram gedroogde kikkererwten, geweekt (een dag van tevoren)
- 1 ui, heel fijngehakt
- 1 tomaat, ontdaan van zaadjes en fijngehakt
- 2 eieren, los geklopt
- een bosje peterselie, fijngehakt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- koriander, fijngehakt
- zout en peper naar smaak
- 200 gram bloem
- olijfolie of maïsolie
Bereiding
Van de fetakaastaart:
Verwarm de oven voor op 250° C.
Doe de helft van de boter op het bakblik en plaats dit in de oven.
Klop 2 eieren los en voeg bloem en water toe. Het moet een dun vloeibaar beslag worden, ongeveer als pannenkoekenbeslag.
Verkruimel de helft van de fetakaas in het beslag, voeg eventueel een beetje zout toe, maar voorzichtig, proef hoe zout de fetakaas is.
Haal het bakblik uit de oven, de boter is nu gesmolten en bruin gekleurd. Giet voorzichtig het beslag met de fetakaas in het bakblik. Klop het andere ei los en verdeel dat over de pita. Verkruimel de andere helft van de kaas en verdeel het met de rest van de boter over de pita.
Bak de pita in ongeveer 30 minuten gaar, hij moet een mooi bruin kleurtje krijgen. Eet het als lunch of als knapperig voorgerecht.
Van de kikkererwtkroketjes:
De goed uitgelekte (ongekookte) kikkererwten in een blender en hak fijn. Meng dit in een grote kom met de ui, tomaat, eieren, peterselie, knoflook, koriander, zout en peper.
Strooi de bloem erover en meng alles tot een stevige massa waarvan kroketten of koekjes gemaakt kunnen worden.
Als het deeg nog te dun is, voeg dan lepel voor lepel wat bloem toe en laat het daarna afgedekt in de koelkast minstens een uur rusten.
Verwarm een laag olie in een koekenpan. Vorm het deeg met een soeplepel tot platte koekjes en doe ze meteen na het vormen een voor een in de warme olie. Laat ze mooi bruin worden. Bak ze dan aan de andere kant ook bruin en gaar.
Controleer of ze gaar zijn, laat ze even uitlekken voordat ze op een met keukenpapier bedekt bord gelegd worden. Dien ze vervolgens warm op.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
De fetakaastaart ga ik vandaag maken.
Het is een lekker recept denk ik.
JD boom
Bij het recept van de kikkererwten ontbreekt dat de rauwe kikkererwten 24 uur in de week moeten staan. (Werd wel tijdens het tv programma gezegd)
Te snel gereageerd, het staat er wel bij (bij ingrediënten )?