Voedselprijzen in 10 jaar tijd flink gestegen
Publicatiedatum: 18 januari 2018
De prijzen van voedingsmiddelen in de winkels zijn tussen 2007 en 2017 met gemiddeld 18 procent gestegen. Er zijn echter flinke verschillen te zien in het soort voedingswaren en opvallend is dat de prijs van gezonde voeding in verhouding sneller gestegen is dan de prijs van ongezonde voeding.
IJs, snoep en suiker goedkoper
In de afgelopen 10 jaar is de prijs van voedingsmiddelen die door het Voedingscentrum als gezond worden bestempeld, zoals als melk, eieren, fruit en noten met 22 procent omhoog gegaan. Ongezonde producten zijn in die periode in doorsnee met 13 procent gestegen. Producten als ijs, snoep en suiker zijn in de meetperiode zelfs goedkoper geworden. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in samenwerking met het Voedingscentrum berekend.
Koffie en melk fors duurder
Met een stijging van 9 procent valt de prijs voor verse groente lager uit dan het gemiddelde voor alle etenswaren, terwijl voor vers fruit 28 procent meer moet worden betaald. Bronwater, koffie en thee zijn fors duurder geworden. In vergelijking met 2007 zijn de prijzen van deze producten gemiddeld met 30 procent gestegen. De prijsstijging van de overige, ongezondere dranken, is met 21 procent gemiddeld lager, maar binnen deze groep is de prijsstijging van frisdranken en bier wel relatief hoog. Eieren zijn in 10 jaar tijd 37 procent duurder geworden, maar de grootste stijging is te zien bij halfvolle en magere melk: een plus van 60 procent. Voor een boodschappenkar vol voedsel zijn consumenten in 2017 gemiddeld 18 procent meer kwijt dan 10 jaar eerder.
Relatief sterke stijging in 2017
De prijsstijging van voeding is met 2,7 procent in 2017 relatief sterk gestegen. In de periode 2007-2017 is het maar één keer voorgekomen dat de prijzen op jaarbasis sterker gestegen zijn, namelijk in 2008. De prijs van gezonde voeding is afgelopen jaar daarnaast 2 keer harder gestegen dan de prijs voor ongezond eten. Een tendens die niet op zichzelf staat. In de periode van 2007 tot 2017 is de prijsstijging van gezondere voedingsmiddelen op jaarbasis in 8 jaren hoger dan de prijsstijging van ongezondere voedingsmiddelen.
(Bron: ANP, CBS)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Natuurlijk zijn de voedselprijzen flink gestegen! En logisch dat de “gezonde” voeding bij die stijgingen aan de leiding gaat. Daar wordt immers onvoldoende van verkocht. Vraag en aanbod, weet u nog? Dat de chips en de cola en andere welvaartstroep achterlopen op de groep van in prijs verhoogde zaken als groenten en fruit is omdat “dat altijd wel lekker verkoopt”. Het zal het bedrijfsleven een worst zijn dat dat anders zou moeten zijn. Adviezen van kwasi-gezondheid instanties worden straal genegeerd. Al die instanties en “organen” kunnen niet sanctioneren. Dwingende wetgeving om het “beter” te doen hoeven bedrijven en handelaren niet te verwachten. Niet met Rutte’s verdienvereniging in actie. Bedrijfsleven gaat al VVD kabinetten lang zijn kostelijke eigen gang. En, terwijl we er als bevolking geen enkele weet van hebben, zijn er nog meer winsten in de maak. Niet enkel in de voedselvoorziening. Als de twee aanstaande verkiezingen door Mark en de club van de afpakkende hand zijn gewonnen zullen alle zaken van leefbelang het alleronderste uit de kan moeten opleveren. En niets wat goed is mag ook maar minder dan iets kosten. Hogere huren, met goedvinden van mevrouw Ollongren, die nu naast binnenlandse zaken ook het wonen in haar portefeuille heeft. Hoewel van een andere partij zal ze een waardig opvolgster blijken van haar zielloze voorganger. Naast wonen en eten zullen we ook grof meer gaan betalen aan de zorgverzekeraars. Dat leek vóór de verkiezingen Maart vorig jaar wel te zullen meevallen maar een kleuter snapt…. Alle kwesties die er wel degelijk zéér toe doen, waarvan aan ons allemaal anders is belooft en voorspeld zullen de komende jaren duurder, slechter, onbereikbaarder worden. Of het wordt gewoon afgeschaft. Rechtsgang? E- court! Brand op de boerderij? Laat ons bidden! Uw kind naar een deugdelijke, fatsoenlijke school? Aap, noot, VVD! Inbraak of bedreiging? Bot! Wie op de drie andere partijen van de regerende club hebben gestemd, denkende; Dát doet Sybrand of Alexander of Gert-Jan niet; Ze doen het wél! En hoé!!! Immers dienen onze kinderen het Wilhelmus te kwelen. Anderszins is het hoog tijd voor de volgende stap in de lange wandeling naar fatsoenlijk sterven. Wat in de wereld is toch het toverwoord? Hoe zijn de vele blindstemmers ziend te krijgen? Hoeveel honderdduizend verwaarloosde zorgvragers, aan de kant geschovenen, verziekte schoolgangen en verwondde levens hebben zich nog aan te dienen voordat in dit land eindelijk eens wordt afgerekend met de al jaren voortdurende geldgeile, niets ontziende, genadeloze VVD regering? Als ik me dit afvraag ben ik niet van de chique. Dan ben ik pessimist!
Het is duidelijk dat veel op het gebied van voeding is verandert en verder zal veranderen. Wat zeker gaat veranderen is de bereidingswijze van de voeding. Het gasfornuis zal definitief door een elektrische installatie vervangen worden.
Nog 10 jaar en vrijwel ieder zal op een INDUCTIE toestel koken, braden en/of bakken. Een mooie kans voor een 50+ omroep om de kijker voor te lichten. Wat is duur? wat is efficiënt? is inductie echt beter dan gewone elektrische kookplaten?
Kortom, MAX kan zich hier mooi profileren, alleen al door in alle kookprogramma’s geen gas meer te gebruiken!
wat denk je van glutenvrije voedingsmiddelen? Die zijn echt heel duur geworden. Maar als je geen keuze hebt (ik word hartstikke ziek van het kleinste beetje gluten) dan moet je wel. En dan mag je van je belastingaangifte 900 euro bij de ziektekosten aftrekken, maar daar krijg je dan ongeveer 300 van terug. Daar kan je maar heel weinig voor kopen. Dus ben je als coeliakiepatient veel meer per jaar kwijt dan een gemiddelde medelander.