Haverkoekjes van Robèrt van Beckhoven
Publicatiedatum: 12 januari 2018
Door het deeg doet Robèrt basterdsuiker. Basterdsuiker wordt namelijk makkelijker opgenomen en zo kunnen er geen korreltjes ontstaan in het deeg. Daarnaast vindt Robèrt dat basterdsuiker zorgt voor een net iets beter smaak. Ter garnering van de haverkoekjes gebruikt Robèrt gewoon kristalsuiker.
Ingrediënten:
- 250 gram witte basterdsuiker
- 300 gram boter
- 20 gram ei
- 20 milliliter melk
- 4 gram zout
- 175 gram haverbloem
- 175 gram patentbloem
- 175 gram Zeeuwse bloem
- 4 gram anijspoeder
- 3 gram kardemompoeder
- merg van 1 vanillestokje
- 5 gram natriumbicarbonaat
- 5 gram bakpoeder
- losgeklopt ei om af te strijken
- havervlokken
- fijne kristalsuiker
Extra nodig
- plasticfolie
- deegroller
- koekjesstekers naar keuze
- bakplaat, bekleed met bakpapier
Bereidingswijze:
Meng de basterdsuiker met de boter, het ei, de melk en het zout. Meng de beide soorten bloem, de anijs, kardemom, vanille, natriumbicarbonaat en het bakpoeder erdoorheen en kneed alles tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170 ⁰C.
Kneed het deeg nog eens goed door om het weer wat soepeler te maken. Rol het uit tot een grote lap van 3-4 mm dik en snijd er met stekers naar keuze zoveel mogelijk koekjes uit. Bestrijk de koekjes dun met ei, bestrooi ze met havervlokken of fijne kristalsuiker en leg ze op de bakplaat.
Bak de koekjes in 18-20 minuten goudbruin en gaar; de precieze baktijd is afhankelijk van de grootte van de koekjes.
(Bron: Robèrt van Beckhoven)