Hoogwater in Nederland houdt aan
Publicatiedatum: 5 januari 2018
Verschillende delen van Nederland kampen sinds december 2017 met hoge waterstanden. Naar verwachting zal het waterpeil van de rivieren alleen nog maar meer stijgen, waardoor er maatregelen worden genomen.
Nijmegen
De gebieden rondom Nijmegen merken het vaak goed als het water hoog staat. Ook nu is dat zo. Het waterpeil van de Waal is dermate hoog, dat er verwacht wordt dat de toegangswegen tot huizen zullen onderlopen waardoor inwoners afgesloten worden van de buitenwereld. Dit geldt bijvoorbeeld voor de inwoners van een voormalige steenfabriek nabij Beuningen, die in de uiterwaarden ligt. Om te voorkomen dat zij helemaal geïsoleerd raken, hebben zij al een proefvaart gehouden met een bootje.
Twente en Kampen
Ook in Twente wordt het waterpeil goed in de gaten gehouden. De beheerder van de verschillende waterwegen vertelt aan krant Tubantia dat er echt een golfslag te zien is in het water, maar dat dit niet voor problemen zorgt. Volgens de beheerder komt dit omdat er de afgelopen jaren flink is geïnvesteerd in de herinrichting van de waterwegen in Twente, waardoor het overstromingsgevaar flink is afgenomen.
Twente is niet het enige deel van Overijssel waar het water hoog staat. Inwoners van het plaatsje Kampen leggen tijdens de storm van 3 januari 2018 zandzakken om de dijken rondom het dorp te versterken, omdat het water hier bijna overheen stroomt.
Limburg
Naast Nijmegen en Overijssel, kampt ook de provincie Limburg met hoogwater. Daar is het waterpeil van de Maas volgens omroep L1 in 1 week tijd met 2 meter gestegen. Omdat verwacht wordt dat het waterpeil verder zal stijgen, zijn er uit voorzorg waterpompen geïnstalleerd die overstromingen moeten voorkomen.
Waarom staat het water zo hoog?
Dat het water zo hoog staat in de bovengenoemde gebieden heeft verschillende redenen. Zo is er in december 2017 veel regen gevallen, waardoor de grond volledig verzadigd is geraakt en de rivieren buiten hun oevers zijn getreden. Dit is geen ramp, want Nederland is zo ingericht dat dit niet direct gevaar oplevert.
Dat er toch maatregelen worden genomen in bepaalde gebieden, komt omdat er meer regen is voorspeld in ons land en Duitsland. Dit moet allemaal verwerkt worden door de Nederlandse vertakkingen van de Rijn, die nabij Nijmegen en Arnhem ons land binnenkomen. Ook het smeltwater van de vele sneeuw die er is gevallen in Zwitserland komt in de Rijn terecht en belandt uiteindelijk in ons land.
(Bron: Tubantia, De Gelderlander, ANP, L1)