Oproep brandweer: blus klein brandje zelf
Publicatiedatum: 29 december 2017
De brandweer in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag komt handen tekort om bij alle incidenten te kunnen helpen tijdens de jaarwisseling. Bewoners van grote steden worden dan ook opgeroepen om kleine vuurtjes zelf met water of zand te bestrijden.
Bij gevaarlijke situaties staat de brandweer paraat
Algemeen commandant Lucien Groenewegen van de Veiligheidsregio Haaglanden zegt: “we doen een beroep op de zelfredzaamheid van burgers, simpelweg omdat we rond oud en nieuw zelf niet overal kunnen helpen. Vanzelfsprekend alleen als het gaat om vuurtjes die mensen zelf kunnen doven.” Bij gevaarlijke situaties staat de brandweer uiteraard wel paraat, verzekert Groenewegen. “Burgers moeten ons wel ogenblikkelijk alarmeren als er mensen in gevaar zijn of auto’s in brand kunnen vliegen.”
Den Haag koploper in meldingen
Op ‘normale’ dagen krijgt de brandweer in de regio Haaglanden zo’n 70 meldingen binnen, maar rond oud en nieuw zijn dat er wel 700, waarmee Den Haag landelijk ook koploper is. “Het is dan ook logisch dat burgers te hulp worden geroepen om kleine vuurtjes zelf met water of zand te bestrijden”, zegt Groenewegen.
Niet voor iedereen feest
Volgens voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland krijgt de brandweer in de oudejaarsnacht in totaal tussen de 4000 en 4500 meldingen. “Cijfers laten zien dat de jaarwisseling nog steeds niet voor iedereen een feest is. We kennen helaas te veel excessen. Dat moet eruit. Daarom bereiden we de jaarwisseling altijd goed voor en steunen alle initiatieven die bijdragen aan een veilig oud en nieuw. Omdat het een feest moet zijn”, zegt hij.
Agressie
Bij de jaarwisseling van 2016 is het aantal meldingen dat de brandweer heeft binnengekregen overigens wel 10 procent lager uitgevallen dan een jaar eerder. In 10 van de 25 regio’s heeft de brandweer afgelopen jaar wel te maken gekregen met agressie.
(Bron: ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Misschien is het mogelijk om een Mantelzorgbrandweer op te richten. Dan kan de beroepsbrandweer naar huis gestuurd worden.