1 op de 5 koppels ruziet over geld

Ruim 1 op de 5 ouderen ruziet jaarlijks meerdere keren met zijn of haar partner over geld, zo blijkt uit onderzoek van het MAX Opinie Panel. In de helft van die gevallen is er onenigheid over waar het geld naartoe moet. Mannen hebben nu eenmaal andere prioriteiten dan vrouwen, zo blijkt uit onderzoek van het NIBUD.

Samen verantwoordelijk

U bent samen met uw partner verantwoordelijk voor uw financiën. Het bespreken van de geldzaken blijkt echter geen populair onderwerp. Ruim de helft van de ouderen gaat nooit met zijn of haar partner om tafel om een geldoverzicht te maken. Toch is het goed om daar af en toe eens goed met elkaar over te praten. Hoe beter de afspraken, hoe kleiner de kans op irritaties of problemen.

Stappenplan

Wilt u de geldzaken bespreekbaar maken, maar weet u niet zo goed hoe u het aan moet pakken? Het NIBUD heeft een handig stappenplan opgesteld.

Maak geldzaken bespreekbaar

1. Zet voor uzelf eens op een rijtje hoe u over geld denkt? En hoe denkt uw partner daarover? Veel ergernissen kunt u voorkomen door met elkaar te praten over geld.

2. Kies een geschikt moment uit om over geld te praten. Begin er bijvoorbeeld niet over als het thuis erg druk is of de sfeer al gespannen is.

3. Wees positief! Hoe vindt u dat uw partner met geld omgaat? Vertel eerst wat u goed vindt aan het bestedingsgedrag van uw partner. Probeer niet in verwijten terecht te komen.

4. Stel samen doelen en prioriteiten. Wat kosten die doelen? Op welke termijn zijn ze te bereiken? Spreek duidelijk af wat u gaat doen om het doel te bereiken.

5. Maak praktische afspraken over de vaste lasten. Wie betaalt wat? Hoe verdeelt u de inkomsten en uitgaven eerlijk?

Meer tips en het uitgebreide stappenplan vindt u op de website van het NIBUD

Vindt u uw partner eerder te gul of te gierig met geld omgaan?

Geef een reactie