Langste nacht

Langste nacht is minder donker

Vandaag, 21 december, is het de kortste dag en langste nacht van het jaar. Maar de nachten zijn niet meer zo donker als vroeger. Want uit onderzoek met nachtsatellieten blijkt dat er steeds meer lichtvervuiling is. De verschillen met 25 jaar geleden zijn groot. 

Energiebesparing

Onderzoekers van FutureWater Wageningen hebben de kunstmatige lichtbronnen in Nederland, Europa, Noord-Afrika en West-Azië in kaart gebracht. De kaarten geven een indicatie van de economische status en ontwikkeling van gebieden in ons land en de verschillende continenten. Naast de toegenomen hoeveelheid licht, geven ze ook een duidelijk beeld waar de hoeveelheid kunstmatig licht is afgenomen. Deze afname zijn de gevolgen van energiebesparende maatregelen.

Toename door ontwikkeling rond de steden

Het meeste licht in Nederland wordt geproduceerd door de kassen in met name het westen van het land. Overigens zenden de kassen tegen opzichte van 25 jaar geleden veel minder licht uit. Dit door modernere verlichtingssoorten en energiebesparing. Het noorden en oosten hebben de minste kunstmatige lichtbronnen. In de steden is de hoeveelheid licht gelijk gebleven. Daarentegen is er in de gebieden rondom de steden een duidelijke toename van kunstmatig licht te zien.

Hoeveelheid licht hangt af van economie

Niet alleen in Nederland is een toename van het licht te zien. Ook in landen als Polen en Italië is er meer kunstmatig licht. De onderzoekers ontdekte ook een toename langs de overs van de Nijl. “Dit is te verklaren door de ontwikkeling van de algehele economie in deze regio, met name in de agrarische sector”, aldus Martijn de Klerk, onderzoeker bij FutureWater in Wageningen. In Oekraïne en Moldavië is een duidelijke afname van kunstmatig licht te zien. Volgens de onderzoekers heeft dit te maken met de afname van de stedelijke gebieden en minder activiteiten in de agrarische sector. De hoeveelheid licht heeft duidelijk een relatie tot de economische activiteiten in een land.

(Bron: ANP)

Geef een reactie