raad

Raad Gevraagd: “help, mijn buren zijn vuurwerkfanaten!”

Dilemma’s en problemen, iedereen heeft ze en kan soms wel wat goede raad gebruiken bij het oplossen ervan. In onze nieuwe rubriek Raad Gevraagd kunt u hierbij helpen; lezers helpen lezers! Elke donderdag staat er een nieuwe kwestie voor u klaar waarop u kunt reageren.

Oud en Nieuw gaat traditioneel gepaard met een hoop knalvuurwerk. Hier zijn de buren van Sjaak dol op en daar maakt Sjaak zich zorgen over. Dit is zijn probleem:

“Ik woon al 30 jaar in dezelfde woning en sinds een paar jaar heb ik nieuwe buren. Zij steken tijdens Oud en Nieuw graag vuurwerk af, het liefst grote hoeveelheden knalvuurwerk. Zij doen dit altijd op de stoep voor onze huizen, waar ook onze auto’s geparkeerd staan. Dit baart mij grote zorgen, want ik ben bang dat mijn auto hierdoor brandschade oploopt. Ik weet niet zo goed hoe ik mijn zorgen moet uiten tegenover mijn buren, want onze relatie is niet al te best. heeft u tips?”

Heeft u goede raad? Laat dan uw reactie achter in het daarvoor bestemde veld onderaan dit bericht.

Zelf insturen

Zelf een probleem dat u wilt voorleggen aan de lezers van MAX Vandaag? Meld u dan aan via het Raad Gevraagd aanmeldformulier.

Geef een reactie

Reacties (5)

    myriam says:

    Praten is altijd het beste, zeker als u er voor kunt zorgen dat u kalm blijft. Zo te lezen gaat het u vooral om het voorkomen van autoschade. Kunt u in deze knalperiode wellicht uw auto ergens neerzetten waar het wat rustiger is? Wellicht, maar misschien ga ik hier te ver, kunt u uw buren uitnodigen op een glaasje en een hapje en hun vragen waar u het veiligst uw auto zou kunnen plaatsen. Zij zullen niet afzien van hun ‘knalfest’ . Mocht dat niet lukken en verplaatsen geen optie zijn dan kunt u wellicht een autohoes over uw auto heen doen. Dat schermt toch wat af. Ik kan me uw zorg goed indenken. In mijn buurt zitten momenteel gelukkig niet van die knalverslaafden. Ik wens u een fijne jaarwisseling zonder schade.

    Willem 1 says:

    Helaas heb ik geen goede raad. Wij verkeren in een soortgelijke situatie. Wij wonen 36 jaar in dezelfde woning en daarvan 32 jaar geen problemen met vuurwerk. Echter,( onze nieuwe overburen sinds 4 jaar) zijn ook van die vuurwerkfanaten. Vorig jaar daarop commentaar geleverd. Antwoord van de overbuurman: Dan haal je je auto maar weg. Het vuurwerk afsteken gaat vanaf plus minus 17.00 uur door tot ver middernacht. In de woonkamer kun je vreselijk meegenieten van de harde knallen etc. Het is eigenlijk niet uit te houden. Op 1 januari kun je gelijk met je auto naar de wasstraat en hoop je maar dat er geen schade aan zit. De overbuurman zelf zet zijn auto ver weg in zijn bestraatte achtertuin, kennelijk om schade te voorkomen met zijn zelf afgestoken vuurwerk. Het is allemaal te gek voor woorden. Het is gewoon uit de hand gelopen. De overheid moet met maatregelen komen.

    mabr says:

    Ik kan me de situatie helemaal voorstellen. Ik zou gewoon een paar dagen naar een rustige omgeving gaan bv op een vakantiepark.
    Hopelijk dat prive vuurwerk zo snel mogelijk verboden wordt!
    Sterkte

    MieKe0608 says:

    Er bestaat een meldpunt vuurwerkoverlast (https://vuurwerkoverlast.nl). Ik ken het probleem met de buren. Praten heeft geen zin, want ze trekken zich er niets van aan. Indien het mogelijk is schakel de buurtbemiddeling in of neem contact op met de wijkagent voor een gesprek met de buren erbij.

    Hanneman says:

    Tja. Sjaak. Het is niet meer als vroeger met sterretjes en rotjes. En dat vond ik al niks. Maar hier dringt zich het begrip “traditie” op. En hoewel een afgrijselijke is het er een waarmee je in Nederland zult moeten leren leven, of je wilt of niet. Het enige wat te doen staat is proberen te verlichten, te verzachten. In dit geval eventjes elders parkeren, als de veiligheid van de auto in het geding is. En, als eerder gesuggereerd, als dat niet gaat, de auto met een hoes te beschermen. De te verwachten takkeherrie is moeilijk te mijden maar misschien, met die ene nacht per jaar te gunnen aan de buren, daardoor wat meer verdraagbaar. Ook als er sprake is van stroef of bijna geen contact. Per slot geldt hier ook het belang wat zij er aan hechten. Laten we blij zijn dat we als niet-liefhebber, in tegenstelling tot de dieren, weten waar het over gaat. Dat er een eind aan komt, al duurt de nacht lang. Ik wens Sjaak sterkte tijdens de jaarwisseling.