tonijnsalade

Tonijnsalade van Bart van Olphen

Op de Malediven is mas-uni een lokale specialiteit. Het is een tonijnsalade met kokos en limoen. Wanneer de mas-uni gebruikt wordt als vulling in een deegpakketje, dan het het mas-roshi. Bart maakt deze overheerlijke tonijnsalade en de mas-roshi. Lekker voor bij de borrel of als voorgerecht.

Ingrediënten (voor 4 personen):

Voor het deeg:

  • 250 gram bloem
  • 100 gram kokos, versgeraspt
  • 25 gram kokosolie
  • 100 milliliter lauwwarm water
  • zout

Voor de tonijnsalade: 

  • 2 rode uien, gesnipperd
  • 2 rode pepers, zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
  • 2 verse (of gedroogde) currybladen, fijngehakt
  • sap van 2 limoenen
  • 90 gram kokos, versgeraspt
  • 2 blikjes skip Jack tonijn van 160 gram uitgelekt
  • 1 halve limoen
  • zout

Bereidingswijze:

Meng voor het deeg de bloem, geraspte kokos, kokosolie en het water in een grote kom. Breng op smaak met zout. Kneed het met de handen tot er een gladde massa ontstaat. Laat dit een halfuur afgedekt in de koelkast staan.

Doe plastic handschoenen aan. Zo kunt u goed kneden en krijgt u geen peper aan uw handen. Kneed in een kom de rode ui net de rode peper, de currybladen en het limoensap. Voeg een halve theelepel zout toe.

Voeg de kokos en tonijn toe en ment voorzichtig met de handen tot de tonijn een fijne structuur heeft gekregen. De tonijnsalade (mas-uni) is nu klaar.

Naam een balletje van het deeg, ongeveer ter grootte van een golfbal. Druk de bal uit tot een platte cirkel van ongeveer 5 centimeter doorsnee. Houd het deeg in de ene hand en leg met een eetlepel wat tonijnsalade in het midden van het deeg. Vouw het deeg rondom de tonijn dicht en maak het weer tot een balletje. De tonijn moet van buiten helemaal bedekt zijn met deeg. Druk het balletje met de tonijn erin plat tot een dikte van ongeveer 1 centimeter.

Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur. Leg de tonijnpakketjes erin zodra de pan heet is. Bak de tonijnpakketjes 6-8 minuten aan elke kant, draai ze elke 2 minuten om. Zorg ervoor dat het deeg goed gaar wordt. Afhankelijk van de dikte van de pakketjes, kan dit iets langer duren. Bak ten slotte de zijkanten van de tonijnpakketjes om zeker te zijn dat aan alle kanten het deeg gaar is.

Snijd de tonijnpakketjes doormidden en serveer met limoen.

(Bron: Bart van Olphen)

Geef een reactie