Stoofperen cheesecake met glühwein van Sarena Solari
Publicatiedatum: 29 november 2017
Als het kouder wordt kruipt Sarena graag met glühwein en stoofperen voor de haard. Voor de recepten hieronder gebruikt zij echte winterse smaken.
Stoofperen cheesecake met glühwein
Ingrediënten:
- 250 gram chocoladekoekjes
- 100 gram roomboter
- 8 gelatineblaadjes
- 250 gram ricotta
- 250 gram mascarpone
- 150 gram poedersuiker
- 200 ml slagroom
- 300 gram stoofperen (zie onderstaand recept)
- 250 ml glühwein (gebruik als u zelf stoofperen maakt de wijn waarin u de peren gestoofd heeft)
Bereidingswijze:
Maal de chocoladekoekjes fijn en doe de kruimels in een kom. Smelt de roomboter tot deze vloeibaar is en meng deze goed door de koekkruimels tot u een plakkerig deeg heeft. Bekleed de binnenkant van een taartring met acetaatfolie en zet hem op een snijplank of op een bakplaatje waarmee u hem straks in de koelkast kunt zetten (Als u een springvorm gebruikt is dit niet nodig). Verdeel de koekkruimels over de bodem en druk deze goed aan. Laat deze opstijven in de koelkast terwijl u de vulling maakt.
Week 6 gelatineblaadjes 10 minuten in ruim koud water. Spatel in een kom de ricotta, mascarpone en poedersuiker door elkaar tot een glad geheel. Klop 170 ml slagroom op tot deze lobbig is en spatel deze door het kaasmengsel. Verwarm de rest van de slagroom in een steelpan tot deze heet is en doe de uitgeknepen gelatineblaadjes erbij. Roer goed tot de gelatine helemaal opgelost is. Giet al roerend de slagroom bij het kaasmengsel. Pureer de stoofperen en meng deze erdoor tot deze helemaal opgenomen zijn. Haal de taartring uit de koelkast en giet de vulling op de koekbodem. Zet de taart in de koelkast terwijl u de glühweingelei maakt.
Week de overgebleven 2 gelatineblaadjes 10 minuten in ruim koud water. Verwarm 50 ml van de glühwein en smelt hierin de uitgeknepen gelatineblaadjes. Meng dit door de rest van de glühwein en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Haal de taart uit de koelkast en controleer of de cheesecake voldoende opgesteven is. Wanneer u er voorzichtig op duwt moet deze licht terugveren. Giet vervolgens de glühweingelei erop en zet de taart weer in de koelkast. Laat de taart minstens 3 uur opstijven.
Haal de taartring om de taart weg en maak voorzichtig de acetaatfolie los. Leg voor het opdienen enkele (tweekleurige) stoofperen bovenop de taart ter garnering.
Stoofperen in rode wijn
Ingrediënten:
- 1 kg peren (bv. Gieser Wildeman)
- 750 ml rode wijn (gebruik voor een alcoholvrije versie blauwe druiven- of zwarte bessensap)
- 50 gram suiker
- 2 kaneelstokjes
- 2 steranijs
- 4 kruidnagels
- 1 sinaasappel
Bereidingswijze:
Schil de peren en laat het steeltje eraan. Zet de peren rechtop in een pan en giet de rode wijn erbij. Doe ook de suiker, kaneelstokjes, steranijs en kruidnagel erbij. Snijd de sinaasappel in 4 delen en voeg ook deze toe aan de pan. Als de peren niet helemaal onderstaan, vul de wijn dan bij met water tot de peren helemaal onder staan. Breng de wijn aan de kook en laat vervolgens op een laag vuur 3 uur zachtjes koken. Haal de peren voorzichtig uit de pan en giet de wijn door een zeef.
Tweekleurige stoofperen in witte wijn
Ingrediënten:
- 1 kg peren (bv. Gieser Wildeman)
- 750 ml zoete witte wijn (gebruik voor een alcoholvrije versie witte druiven- of appelsap)
- 1 citroen
- 150 gram suiker
- 2 kaneelstokjes
- 1 vanillepeul
- ca. 200 ml Port (gebruik voor een alcoholvrije versie blauwe druiven- of zwarte bessensap)
Bereidingswijze:
Schil de peren en laat het steeltje eraan. Snijd eventueel een stukje van de onderkant zodat ze rechtop kunnen blijven staan. Zet de peren rechtop in een pan en giet de witte wijn erbij. Pers de citroen uit en doe het citroensap erbij. Doe ook de suiker en kaneelstokjes erbij. Snijd de vanillepeul in de lengte door en voeg ook deze toe aan de pan. Als de peren niet helemaal onderstaan, vul de wijn dan bij met water tot de peren helemaal onder staan. Breng de wijn aan de kook en laat vervolgens op een laag vuur 1 uur zachtjes koken. Laat de peren afkoelen in de wijn. Haal de peren voorzichtig uit de pan en giet de wijn door een zeef. Doe de wijn terug in de pan en laat deze wat inkoken tot u een mooie siroop heeft.
Zet de peren rechtop in een ovenschaal en giet hierin de port tot de peren voor een derde onder staan. Laat de peren een nachtje in de port staan om een mooie kleur te krijgen. Doop de peren voor het serveren in de ingekookte siroop om ze een mooie glans te geven.
(Bron: Sarena Solari)