drop

De gevaren van (te)veel drop

De meeste mensen weten dat een hoge bloeddruk en drop eten niet goed samen gaan, maar dat veel drop eten ook voor vooral 40-plussers gevaarlijk kan zijn is minder bekend. De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit FDA heeft er een officiële waarschuwing over uit laten gaan.

Glycyrrhizinezuur

Een overdosis drop, het gebeurt sneller dan u zult verwachten. Als u over een periode van 2 weken rond de 12 dropjes per dag eet, kan het al tot gezondheidsrisico’s leiden, zegt de FDA. Dit komt door het glycyrrhizinezuur dat in drop zit, een zoetstof afkomstig uit zoethout. Deze stof zorgt ervoor dat u vocht vasthoudt en de bloeddruk omhoog gaat. Daarnaast kan het voor een versnelde hartslag, gezwollen ledematen en zelfs hartfalen zorgen. Vooral voor mensen boven de 40 jaar is dat een risico, omdat daar na die leeftijd sowieso een grotere kans op is.

Waarschuwing overdreven?

In Nederland wordt er wat nuchterder op de berichtgeving uit Amerika gereageerd. We eten het hier al sinds mensenheugenis en vaak ook veel. Hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU Jaap Seidell denkt dan ook dat de waarschuwing wat overdreven is. “Dan zouden de Nederlandse ziekenhuizen vol moeten liggen”, zegt hij tegenover RTL Nieuws. Toch zitten er volgens hem wel degelijk risico’s aan. “Glycyrrhizinezuur verhoogt de bloeddruk, meer nog dan zout dat doet”, legt hij uit. “Als je chronisch veel drop eet, kan dat leiden tot een hoge bloeddruk en dat is weer de grootste oorzaak van hartinfarcten en hersenbloedingen.”

Dokter Ted

Ook Dokter Ted benadrukt voorzichtig te zijn: “Bij mensen met een hoge bloeddruk moet de dokter standaard naar dropgebruik vragen. Drop kan een echte verslaving zijn. Er zijn mensen die een zak per dag eten. Slecht voor de tanden en zeker ook voor de bloeddruk, met alle gevolgen als hart- en vaatziekten. Drop is vaak ook zout, dus naast het glycyrrhizinezuur in drop is het extra zout ook slecht,” zegt hij hierover tegen MAX Vandaag.

Wat is teveel en wat is nog veilig?

Mensen van onder de 40 kunnen gerust een handje per dag eten volgens Seidell. Daarboven moet opgelet worden, vooral als naast drop ook middelen als zoethoutthee en keelpastilles gebruikt worden, waar ook de stof glycyrrhizinezuur in zit. Neuroloog-intensivist Walter van den Bergh van het UMCG geeft aan dat drop eten in Nederland niet zo vaak tot gezondheidsproblemen leidt, maar hij ziet toch wel enkele gevallen per jaar. De zoetstof glycyrrhizinezuur in drop is volgens Van den Bergh een probleem doordat het zich voordoet als een ander stofje. “Het doet zich voor als aldosteron, een hormoon dat in de nieren wordt aangemaakt. Het lichaam denkt dat er veel aldosteron is en verhoogt de bloeddruk. Omdat dit heel snel gebeurt heeft het lichaam geen tijd zich hierop aan te passen, dat is gevaarlijk.” Daarnaast gaat het kaliumgehalte omlaag, wat kan leiden tot hartritmestoornissen. “Af en toe een hele zak leeg eten kan heus geen kwaad, maar heel veel drop binnen korte tijd kan potentieel levensgevaarlijk zijn.”

(Bron: rtlnieuws.nl, evmi.nl, Dokter Ted)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Amaranthus says:

    Bedoelt men hierboven niet zOEthoutthee i.p.v zOUthoutthee?
    Gelukkig weet ik al heel lang dat dit stofje in drop zit maar toch erg goed om nog eens te lezen hoe het precies zit.

      MAX Vandaag says:

      Beste Amaranthus, bedankt voor uw reactie en oplettendheid, het moet inderdaad zoethoutthee zijn, we hebben het aangepast.

    Daryl says:

    is de zoetstof glycyrrhizinezuur hetzelfde als glucosestroop die in de Anta Flu zit?

    Ingritje says:

    heb het zelf meegemaakt met drop, zakt door mijn benen, had hele hoge bloedruk en mijn kalium stond heel laag. Het heeft mij een week intensieve gekost. Dokter heeft mij toen gewaarschuwd dat het door drop kwam. En dat je met drop te eten niet mag overdrijven, Maar wat is niet overdrijven, heb er niet mee overdreven dacht ik. Met ander woorden ik ben gewaarschuwd.