Naar cookieinstellingen
Ricotta

Huisgemaakte ricotta van Sarena Solari

Ricotta is een verse kaas die gemaakt wordt door de melk die gebruikt wordt bij het kaasmaken, een tweede keerte koken (‘ri-cotta’ betekend ‘opnieuw gekookt’). Hiervoor wordt de melkwei gebruikt die overblijft bij het maken van kaas. Ricotta is ook heel makkelijk zelf te maken. Daarvoor moet natuurlijk wel eerst kaas gemaakt worden. We maken daarom eerst een verse kaas die sprekend lijkt op ricotta, maar primosale heet. Met de overgebleven melkwei kunt u ricotta maken. Ze hebben bijna dezelfde bereiding en lijken sterk op elkaar. Alleen heeft ricotta een fijnere structuur en is zachter van smaak.

Ingrediënten:

Voor de primosale:

  • 2 liter verse volle melk
  • sap van 2 citroenen
  • 1 theelepel zout

Voor de ricotta:

  • 1 liter verse volle melk
  • sap van een halve citroen
  • 1 theelepel zout

Bereidingswijze:

Breng voor de primosale de melk in een ruime pan aan de kook. Voeg, zodra de melk kookt ,de citroensap en het zout toe en roer goed door. Laat de melk op middelhoog vuur 5 minuten onder af en toe roeren, koken. Zet als de kaas en de melkwei zich scheidt het vuur uit en laat de melk nog 10 minuten staan zonder door te roeren. Haal daarna de vlokken kaas met een schuimspaan uit de pan of giet het af in een vergiet zodat de vlokken overblijven. Vang de melkwei op, want die is nodig om de ricotta te maken. Laat de kaas een paar minuten uitlekken in het vergiet en schep het daarna in de bakjes* waarin de kaas kan opstijven. Dit is ook het moment om eventueel smaken toe te voegen.

Doe voor de ricotta de melkwei weer terug in de pan en voeg 1 liter melk toe. Breng dit aan de kook en voeg, zodra de melk kookt, de citroensap en het zout toe en roer goed door. Laat de melk op middelhoog vuur 15 minuten onder af en toe roeren, koken. Zet daarna het vuur uit en laat de melk nog 10 minuten staan zonder door te roeren. Haal wederom de vlokken kaas met een schuimspaan uit de pan of giet het af zodat de  vlokken kaas overblijven. De melkwei mag nu weggegooid worden. Laat de ricotta een paar minuten uitlekken in het vergiet en schep het in bakjes* om het op te laten stijven. Dit is voor de ricotta ook het moment om eventueel nog op smaak te brengen.

* Deze zachte kazen worden in geperforeerde bakjes geschept zodat ze hun vocht kwijt kunnen raken. U kunt zelf geperforeerde bakjes maken door gaatjes te prikken in aluminium of plastic bakjes. Heeft u geen geperforeerde bakjes? Knijp de kaas dan goed uit in een kaasdoek alvorens u het in bakjes doet.

Smaken

Deze primosale en ricotta is al heerlijk om zo op te eten, maar u kunt het nog lekkerder maken door er smaken aan toe te voegen. Deze ingrediënten kunt u fijnhakken en door de kaas roeren. Enkele suggesties:

  • Zongedroogde tomaten en oregano
  • Walnoten en bieslook
  • Chilipeper
  • Roze peper en citroen

Bewaren

Ricotta kunt u 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Laat de ricotta niet uitdrogen. Uitdroging kunt u voorkomen door de ricotta in een nat stukje bakpapier te wikkelen;  prop een stuk bakpapier in elkaar en maak nat. Strijk hem weer glad en wikkel het om de kaas. Stop de kaas daarna in een plastic zak.

(Bron: Sarena Solari)

Geef een reactie

Reactie

    Shazelhoff says:

    Bij de ingrediënten staat ‘verse melk’. Betekent dat dat ik geen melk uit de supermarkt kan gebruiken en dus naar de boer voor rauwe melk moet gaan?

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.