Duur 02:47
Gepubliceerd op 30 oktober 2017

Noord-Brabant 39 Van Gogh monumenten rijker

Dat het Van Gogh Museum het op een-na-beste kunstmuseum ter wereld is, zegt eigenlijk al genoeg. Van Gogh leeft voort. En niet alleen in het museum. Ook in Brabant is de schilder nog tastbaarder aanwezig. Want 39 locaties in Brabant gaan de boeken in als officiële Van Gogh Monumenten. 

Van Gogh monumenten

Op maandag 30 oktober 2017 ondertekenen 9 gemeenten, 3 erfgoedorganisaties, de provincie Noord-Brabant en Stichting Van Gogh Brabant het Convenant Van Gogh Monumenten. Hierin zijn 39 locaties in Brabant vastgelegd als officiële Van Gogh Monumenten. Het gaat hier om plekken waar hij heeft gewoon en gewerkt. De partijen die het convenant ondertekenen, spreken zich uit als hoeders van de Van Gogh Monumenten en dragen hiermee bij aan de instandhouding van het waardevolle erfgoed. Vincent van Gogh is in 1853 geboren in het Noord-Brabantse Zundert. Hij woont en werkt het grootste deel van zijn leven in Brabant.

Criteria

Om een monument te heten zijn er wel voorwaarden aan verbonden. Door een groep experts onder leiding van het Noordbrabants Museum en met ondersteuning van het Van Gogh Museum, is er een lijst met criteria samengesteld. Op basis hiervan is in Brabant een inventarisatie van het meest waardevolle Van Gogh erfgoed gemaakt en zijn er 39 monumenten geselecteerd.

Van Gogh

Het Wevershuisje

Tot de lijst hoort bijvoorbeeld het Wevershuisje in Nuenen. Van Gogh was gefascineerd door de arme wevers. Hij tekende en schilderde ze aan het werk achter hun getouw. Villa Mertersem in Breda hoort ook op de lijst. De rijke peetoom van Van Gogh woonde daar. In Zevenbergen is kostschool Jan Provily als monument bestempeld. Van Gogh heeft er op school gezeten.  Er zijn monumenten in Etten-Leur, Nuenen, Tilburg, Zundert, Moerdijk, Breda, Eindhoven, Haaren en Laarbeek.

Het MAX-programma Hallo Nederland besteedt op 30 oktober 2017 aandacht aan de nieuwe Van Gogh-monumenten. U ziet Hallo Nederland iedere werkdag om 18.30 uur op NPO 2.

(Bron: ANP/Stichting Van Gogh Brabant)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer